Udruga antifašista uputila je priopćenj povodom 7. godina od pripajanja Zadra matici Hrvatske  i izdvajanja iz okrilja fašističke Italije, što je bila politička odluka koja je nakon rata doživjela svoje ostvaranje.

Prenosimo njihovo priopćenje u cijelosti:

U svojem višestoljetnom postojanju Zadar i njemu pripadajuće područje proživljavali su mnoge teške trenutke. Među tim tragičnim datumima Zadarske povijesti svakako treba izdvojiti Rapalske i Rimske ugovore.
Grad Zadar i njegovo područje postali su predmetom trgovanja između Kraljevine SHS i Kraljevine Italije 12. studenog 1920. godine kada je u malom Talijanskom gradu Rapallu potpisan ugovor kojim se, između ostalog, Istra, Zadar, otoci Cres, Lošinj, Lastovo i Palagruža pripajaju Italiji.
Posljednje sramotno trgovanje Zadrom i njegovom okolicom učinio je izdajnik Pavelić, potpisom RIMSKOG UGOVORA u ime tzv: Nezavisne države Hrvatske 18. svibnja 1941. godine u Rimu predao Zadar Musoliniju.
Pod Talijanskom okupacijom Zadar je bio zatiran u svakom pogledu.
Trebale su proći godine, među koje treba posebno istaknuti one od početka Drugog svjetskog rata, kada je Narodnooslobodilačka vojska, sa svojim saveznicima, prisilila Italiju na kapitulaciju. U te tri ratne godine proliveno je mnogo krvi dok se nisu stvorili uvjeti za ponovno vraćanje Zadra u krilo svoje matice Hrvatske.

Na drugom zasjedanju ZAVNOH-a, koje je održano u Plaškom od 12. do 15.
rujna 1943. donesena je ODLUKA O PRIKLJUČENJU ISTRE RIJEKE ZADRA I OSTALIH OKUPIRANIH KRAJEVA HRVATSKOJ
U odluci ZAVNOH-a piše: "Narod Istre, Hrvatskog primorja, Dalmacije i svih Jadranskih otoka u zajednici s junačkom Narodnooslobodilačkom vojskom Hrvatske, oslobodio je svoje krajeve ispod jarma talijanskih tlačitelja. Vlast u tim krajevima prešla je u ruke NOO - jedinih organa demokratske narodne vlasti koju naš narod priznaje. Na osnovu tih činjenica, kao i na osnovu načela o samoodređenju naroda, što su ga proklamirali naši veliki saveznici Sovjetski Savez, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, Zemaljsko antifašističko
vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske donosi slijedeće zaključke:
1. Proglašavaju se ni štetnim svi ugovori, paktovi i konvencije koje su razne velikosrpske vlade sklopile s Italijom, a po kojima su hrvatski krajevi Istra, Rijeka, Zadar, Lošinj, Cres, Lastovo i ostali kvarnerski otoci predani Italiji.

2. Proglašavaju se ni štetnim svi ugovori, paktovi i konvencije, sklopljeni između izdajnika hrvatskog naroda i talijanske vlade, kojima su dijelovi Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, Dalmacije i dalmatinski otoci pripojeni Italiji.
3. Svi spomenuti hrvatski krajevi, tj. Istra, Rijeka, Zadar, anketirani dijelovi  Hrvatskog primorja, Gorskog kotara, Dalmacije i svi Jadranski otoci (uključujući Lastovo, Cres, Lošinj i druge), priključuju se matici zemlji".
Povodom ovog značajnog datuma za naš grad Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra  u znak sjećanja, odati će počast i položiti cvijeće na:
- SPOMENIK PALIM BORCIMA ZA SLOBODU GRADA ZADRA na Gradskom groblju u Zadru na SPOMEN DAN 25. rujna 2019. u 9,00 sati.
- NA SPOMEN PLOČI HRVATSKOM NARODU, na zgradi u ulici Bartola Kašića 3, Zadar (Peglica)

Ovaj datum mi zadarski antifašisti tradicionalno obilježavamo!
Nikada nećemo zaboraviti naše PARTIZANE i TITA .
Partizanski pozdrav: SF-SN!

BORCIMA, BRANITELJIMA,
GRAĐANKAMA
I GRAĐANIMA GRADA ZADRA
ČESTITAMO
SPOMEN DAN 25.rujan 2019.god.
76.GODIŠNJICU PRIKLJUČENJA ZADRA
LIJEPOJ NAŠOJ.
Pozivamo borce , branitelje, građanke ,građane , sve političke stranke, čelnike gradske vlasti da nam se priključe 25. rujna 2019. u 9,00 sati na Gradskom groblju na svečanom obilježavanju 76. obljetnice priključenja Zadra matici Hrvatskoj.

U Zadru 22. rujna 2019.
Predsjednik :
Miljenko Letinić