ZADAR-Potrebna nam je revizija socijalnih stanova i to žestoka, složio je resorni pročelnik Mario Pešut s dijelom primjedbi vijećnika u sklopu rasprave oko izmjene odluka o najmu socijalnih stanova.

Pešut je vijećnicima rekao kako pojedini korisnici socijalnih stanova pružaju otpor u pokušaju gradske uprave da naprave "rošadu" s Odjelom za gospodarenje gradskom imovinom, da manje obitelj presele iz većih u manje stanove u kojim stanuju obitelji s više članova. Naveo je slučaj gdje se traži da samohrana majka iz stana od 65 kvadrata ode u stan od 35 metara četvornih, odnosno da se napravi zamjena.

Pročelnik Pešut je kazao i kako su oni tolerantni po pitanju plaćanja nužne naknade koja su na Bilom brigu manje nego li pričuva koju plaća Odjel za gradsku imovinu od 200 kuna mjesečno.- Svi oni imaju mobitele i po koji autić a nije da baš plaćaju tu mini stanarinu. I kada bi pokušali kod zlouporaba u korištenju socijalnih stanova otkazati najam, Pešut je izrazio uvjerenje kako bi na sudovima Grad Zadar izgubio u korist socijalnih slučajeva.

Ubuduće, kod dodjele socijalnih stanova, došlo je do izmjene kriterija: kategorija „jednoroditeljska obitelj" povećana za jedan bod, prednost se daje obiteljima s djecom na školovanju, što će biti povećanje za jedan bod za svako dijete.

Treća izmjena odnosi se na smanjenje broja bodova za korisnike zajamčene minimalne naknade jer je taj kriterij u ranijoj Odluci bio prenaglašen. Praksa pokazuje da je značajno veći broj graničnih slučajeva od onih koji koriste to pravo, a zapreka za ostvarenje tog prava može biti vlasništvo automobila vrijednosti pet-šest tisuća kuna ili prelazak cenzusa primanja za svega nekoliko kuna, navodi se u usvojenim izmjenama odluka o kriterijima dodjele socijalnih stanova.