Sljedećeg vikenda, 28. rujna u Parku prirode Telašćica održat će se tradicionalna eko akcija čišćenja obale i podmorja. Akcija je prijavljena na projekt financiran iz Europske unije preko LAGUR-a Plodovi mora, mjerama iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Naime, radi se o natječaju za dodjelu potpore za provedbu projekata u okviru  organizacije i provedbe manifestacija i drugih događanja vezanih uz ribarstvo i morski okoliš.

Morski otpad predstavlja jedan od ključnih globalnih problema kojeg je potrebno rješavati kroz bottom-up pristup, rješavajući problem na lokalnoj razini doprinoseći globalnim ciljevima problematike morskog otpada.

Ovogodišnjim projektom "EKO AKCIJA" želi se zadržati 20-godišnja tradiciji održavanja ekoloških akcija na području PP Telašćica, s ciljem promjene svijesti o očuvanju okoliša stavljanjem naglaska na sve veću onečišćenost mora.

Samu manifestaciju prikupljanja otpada popratit će edukativni dio namijenjen svim sudionicima, te zabavni dio u večernjim satima popraćen zvucima poznatog lokalnog sastava Fish Factory te grupe Diktatori.

Eko akcija održava se u suradnji s ronilačkim klubom KPA Zadar koji ove godine slave 50 godina od osnutka.