Na sjednici Županijske skupštine u utorak bit će donesene dvije odluke vezane za staru(/novu ravnateljicu Narodnog muzeja Zadar Renatu Peroš - rješenje o razrješenju s mjesta vršiteljice dužnosti te nova odluka o imenovanju na mjesto ravnateljice s mandatom od četiri godine, počevši od 1. listopada.

U obrazloženju Upravnog vijeća koje će se naći pred skupštinarima navodi se kako je odluka bila jednoglasna, a kao jedina kandidatkinja Peroš je priložila sve potrebne dokumente za imenovanje ravnateljicom, uključujući i onaj da se protiv nje ne vodi kazneni postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti.

Peroš se pritom pozvala i na pravo prednosti pri zapošljavanje na temelju statusa hrvatske braniteljice. Na sjednici Upravnog vijeća kandidatkinja je izložila predloženi četverogodišnji program rada, koji je pozitivno ocijenjen "s obzirom na jasnu viziju rada i razvitka Narodnog muzeja Zadar u mandatnom razdoblju".

Renata Peroš je magistrica znanosti informacijskih i komunikacijskih znanosti, dipl. arheolog i diplomirani povjesničar umjetnosti s 19 godina radnog iskustva, od čega devetgodina radnog iskustva na mjestu ravnateljice NMZ, odnosno ukupno 18 godina radnog iskustva u kulturi. Slijedom navedenog, Upravno vijeće je donijelo Odluku, kojom se predlaže Županijskoj skupštini, kao nadležnom tijelu osnivača, imenovanje Renate Peroš, ravnateljicom Narodnog Muzeja Zadar, a temeljem koje se Prijedlog rješenja dostavlja Županijskoj skupštini na nadležno odlučivanje.