Uskoro, uskoro bi Gaženica trebala postati home porte, najavila je to, iako tajanstveno, nova direktorica koncesionara, Rebeca Pevec prilikom današnjeg upoznavanja zadarskih novinara s terminalom za kojeg je ZIPO dobio koncesiju. Uz ovogodišnji promet od 180 tisuća putnika i najavljenih 220 tisuća koje će dogodine dovesti kruzeri u Gaženici, koncesionar posluje negativno. Mjesečno dobivamo 100 tisuća eura s računa Global ports Holdinga za troškove koje nam ne pokrije zarada, kazala je menadžerica potvrdivši kako ZIPO kao koncesionar u Gaženici od ovog posla još nije i ne može zarađivati prve tri godine.

Prestižna titula luke godina, za koju je zaslužna menadžerica koncesionara, trebala bi uz suradnju lokalne zajednice stvoriti bolju i atraktivniju destinaciju koja bi bila privlačna i novim kruzing kompanijama. - To nije nagrada za najbolju luku već za luku koja je najviše napredovala u posljednjih godinu dana, istaknula je menadžerica Global ports Holdinga koji je osnovao Zadar International Port Operations (ZIPO). Nije bilo teško pogoditi da je nominacija za tu marketinšku titulu bio njezin prvi potez nakon što je preuzela mjesto odgovornosti za upravljanje terminalom Gaženice kroz koji uglavnom prolazi promet s kruzera.

I novinari su danas prošli i upoznali terminal koji je, kako je rekla menadžerica Pevac, ZIPO preuzeo s 99 posto opreme od kojih je ona za sigurnost najbolja na Jadranu. Mi smo donijeli znanje u upravljanju, ističe direktorica ZIPO-a.

U funkciji, međutim, nije skyway - koji je most između broda i terminala. Ugradnja Gangway uređaja za prekrcaj opreme obaveza je koncesionara u roku od pet godina. Global ports holding to planira napraviti za dvije godine do kada bi Gaženica trebala posati home port. ZIPO u Zadru ima dvojicu zaposlenih, uz direktoricu Pevec to je Davor Fredotović koji je prešao iz Lučke uprava Zadar pri kojoj je bio zaposlen kao "kapetan luke". - Za ostale usluge angažiramo vanjske suradnik iz destak lokalnih službi, istaknula je direktorica ZIPO-a.

Ona je najavila otvoreni dan za građane Zadar kao i otvorenost prostora terminala za društvene, kulturne, zabavne događaje. Moguće je i stvaranje kluba članova posade kruzera sa zadarskog područja. Uz još desetak komercijalnih prostora koji nisu iznajmljeni, 26. rujna bit će primopredaja s graničnom policijom. Carina je uzela samo mali prostor, dok je Lučka kapetanija odgodila svoje useljenje.
Do iduće sezone u zgradi terminala otvorit će se restoran s najljepšim pogledom u Zadru - za taj prostor s velikom terasom, imaju tri kandidata, otkrila je
direktorica. Naravno da je jedan iz Zagreba.

- Zadar ima potencijal, rekla je među mnogim informacijama i s velikim znanjem o kruzing industrijidirektorica Rebeka Victoria Pevec, koja je osnovnu školu završila u Zadru. Kada je nakon dugo vremena, putovanja i rada u kruzing industriji u srpnju stigla u Zadar, bila je iznenađena što u Gradu nema hotela s pet zvjezdica. Za home porte to je jedan od kriterija, hotel s 4 ili pet zvjezdica koji se prodaje u paketu. Ona radi plan za idućih pet godina za upravljanje Gaženicom koja bi trebala doživjeti preobrazbu, optimistična je Rebeka Victoria Pevec, pitajući zadarske novinare za mišljenje o tome.

Iduće sezone u Gradsku luku uplovit će polarni kruzer Scenic Eclipse, zadnji izgrađen u Uljaniku, a kojem je kuma u New Yorku bila Oskarovka Helen Mirren. To što doći nova američka kruzing kompanija sa svojim kruzerima, navješta da je Gaženica na dobrom putu. - Želimo biti dobri domaćini u luci koja ima svoj život, ustvrdila je iskusna menadžerica koja je upoznata i sa svim kontroverzama oko Gaženice.

No, one se ne vide na sjajnom promotivnom spotu kojeg je izradila zadarska ekipa Hrvoje Mavra uz pomoć sjajnih fotografa Borisa Kačana i Stipe Suraća a kojeg nam je ekskluzivno pokazala agilna direktorica. Jako dobro surađuju i s Maraskom čija priča o maraskinu je zadivila sve klijente ZIPO-a. Uz pomoć Županijske TZ imaju napokon organiziranu dobrodošlicu za putnike s kruzera. Danas ih je u Zadar doplovilo s Aidom blue 1500 i to proaktivnih putnika.


S dolaskom tog kruzera i oko njezinih putnika angažirano je stotinjak ljudi: od prihvata cime, carinskog prolaza do odvoza prema Gradu i izletima. Maketa tog broda, o kojem sve zna jedna 6-godišnja Zadranka, našla se i na njezinoj rođendanskoj torti.