Prije 27 godina, u vrijeme kada je Hrvatska bila okupirana a konačan ishod Domovinskog rata nije se nazirao, na Zračnoj luci Zadar tijekom razminiranja, 16. prosinca 1992. godine, poginuo je branitelj i pirotehničar Alen Bruketa. Vedrog mladića, atletičara, trenera u Jedriličarskom klubu Uskok, zaostala mina zaustavila je u ostvarenju životnog sna i slavljenju konačne pobjede. Njemu u čast JK Uskok svake godine organizira tradicionalnu regatu, koja će se održati ovog vikenda u Zadarskom kanalu.

Uoči regate vijence i svijeće pred spomen obilježjem u Zračnoj luci Zadar položila je njegova obitelj - otac Zvonimir, majka Nevenka i brat Denis, te predstavnici Uskoka - Robert Sandalić, Tonko Petešić i Slobodan Vrdoljak.

- Regatu smo pokrenuli nekoliko godina nakon Alenove smrti i ovu tradicijom, zajedno s polaganjem vijenaca, održat ćemo dok smo živi. Alenova obitelj s nama će biti opet u nedjelju, kada će dodijeliti priznanja pobjednicima regate, rekao nam je Sandalić.

Na mjestu Bruketine spomen-ploče su još dvije posvećene talijanskim UNPROFOR-cima koji su poginuli kod Zadra u Domovinskom ratu. I njima su kao žrtvama rata okupljeni položili vijence te zapalili svijeće.