Prvi bageri već su zakopali svoje "kašike" u cestu iznad Muraja a Grad Zadar otvorio je ponude pristigle na natječaj za izradu interpretacijskog koncepta Integriranog kulturnog programa grada Zadra - „Projekt ZADAR BAŠTINI". Radovi su počeli a Grad tek sada razvija ideju kako će te iste Bedeme zadarskih pobuna iskoristiti, te ih uklopiti u buduću ponudu kulturne destinacije.

- Cilj poziva je doprinijeti promociji nepokretne kulturne baštine grada Zadra (Providurove palače i Bedema zadarskih pobuna) stvaranjem temelja za njezinu interpretaciju. Zadatak je Izvršitelja usluge odrediti odnosno definirati interpretacijski koncept Bedema zadarskih pobuna te Providurove palače koji će posjetiteljima omogućiti turistički doživljaj u skladu s marketinškom vizijom i željenim brendom. Kako bi kulturni i baštinski potencijal navedenih kulturnih atrakcija bili maksimalno iskorišteni, Izvršitelj će u suradnji s projektnim partnerima definirati osnovni koncept brendiranja i interpretacije Providurove palače i gradskih bedema, koristeći pritom i potencijale kreativnih industrija: arhitekture, dizajna (uključujući dizajn u interaktivnim medijima te produkt dizajn), ilustracije, filmske industrije, glazbene industrije i slično, navedeno je u natječaju.

U zadanom roku pristigle su dvije ponude - zagrebačka tvrtka Bilaver savjetovanje d.o.o., koja je već izradila Strateški plan razvoja Narodnog muzeja Zadar, ponudila se da će zadatak izvršiti za 194.850 kuna, dok je Urbanex d.o.o. iz Splita ponudio isto za značajno manju cijenu - 137.000 kuna. Iza zagrebačke tvrtke stoji zadarski turistički vodič Josip Matassi, a iza splitske dugoratska urbanistkinja Ivana Katurić, koja je između ostalog sudjelovala u procesu izbora Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture te projektu kojim bi se trebala revitalizirati povijesna jezgra Šibenika.

S obzirom na to da je procijenjena vrijednost bila 256.000 kuna i da obje ponude udovoljavaju natječajnim uvjetima, za pretpostaviti je da će Splićani biti izabrani, iako će komisija uz cijenu promatrati i druge zadane parametre.

Tko god da dobije posao, morat će pružiti smjernice za interpretaciju Bedema zadarskih pobuna kao kulturne atrakcije posjetiteljima, interaktivne tematske staze za promatranje, učenje i aktivno sudjelovanje u zaštiti baštine, te kulturnog sadržaja više namjena.