Prvo arheološko sondiranje potvrdilo je na Muraju ostatak kaldrme povijesnog poštanskog puta, doznajemo jutros na gradilištu EU projekta pretvaranja Ulice bedema zadarskih pobuna u šetnicu. 

Što će biti sa zelenilom, pitanje je koje je jutros postavljeno stručnim službama Grada Zadar te Nasada. Prevedeno, što će biti sa starim i novim crnikama u sklopu arhitektonskog projekta i uvjeta konzervatora? Oni su svojedobno radi EU projekta HERA tražili rušenje nekoliko crnika. Nasadi su prije dvije godine upotpunili drvored s novim stablima crnika. Hoće li se ona uklopiti u projekt? Nasadi moraju napraviti pregled i dati ocjenu stanja crnika na Muraju, čulo se jutros na gradilištu.

Već sada se zna da su dvije crnike osušene te će ostale krošnje podšišati da bi bile u skladu s novouređenim prostorom. A koliko će ih ostati, to se neće znati nakon današnjeg obilaska drvoreda i upoznavanje s hortikulturnim dijelom buduće zadarske šetnice.

Konzervatorski uvjeti su pooštreni zbog zaštite UNESCO-a, odnosno uvrštavanje ostataka mletačke fortifikacije na listu svjetske baštine. Na žalost ta se baština u samom Zadru nedovoljno cijeni. Pa se na početku Ulice bedema zadarskih pobunio korov koji pretendira još rasti iz kamena dok se obližnje skale prema MAS-u i Narodnom listu raspadaju.

Kuda ide novac od spomeničke rente koju plaćaju svi oni koji posluju u zaštićenoj jezgri?Posljednjih nekoliko godina na EU projekte umjesto da se troši namjenski na komunalno održavanje povijesnog središta Grada.