Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultate pilot-projekta BOND - Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) koji je pokrenut 2017. godine s ciljem okupljanja različitih vrsta poduzetničkih potpornih institucija na jednom mjestu, kako bi se malim i srednjim poduzetnicima olakšao pristup informacijama.

Kroz projekt BOND nastoje se smanjiti razlike u regijama i svim poduzetnicima u Hrvatskoj pod jednakim uvjetima olakšati pristup poslovnim znanjima, vještinama i informacijama ključnim za rast i razvoj poslovanja.

Konferenciju je pozdravnim obraćanjem svečano otvorila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, a potom se prisutnima obratio Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a: „Kako bismo svim poduzetnicima omogućili jednostavniji i brži pristup informacijama, HAMAG-BICRO je kroz projekt BOND odlučio decentralizirati svoje usluge, odnosno osigurati personalizirani pristup svakom malom poduzetniku dolaskom u njihove lokalne sredine te upoznavanjem s njihovim izazovima i prilikama."

„Osim uspostavljenih pet pilot-usluga za poduzetnike, značajan rezultat ovog projekta su i specijalističke edukacije koje je BOND tim unutar HAMAG-BICRO-a organizirao tijekom protekla tri mjeseca za predstavnike poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske. Kroz edukacije su obuhvaćena znanja potrebna svakom poduzetniku - od organizacije rada nabave, proizvodnje, digitalnog marketinga, istraživanja tržišta i analize potrošača pa sve do naprednog financijskog izvještavanja, upravljanja rastućom tvrtkom, strateškog poslovnog planiranja i unaprjeđenja poslovnih procesa.", nadodao je Ante-Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a.

U sklopu prve pilot-usluge, standardizacija savjetovanja poduzetnika početnika, izrađen je Priručnik koji sadrži savjete u području upravljanja tvrtkom, marketinga, prodaje i vođenja financija. Primjenom ovog Priručnika, poduzetnici će dobiti mogućnost ujednačenog savjetovanja prilikom osnivanja svojih poduzeća, bez obzira na adresu njihova poslovanja.

Decentralizacijom usluga HAMAG-BICRO-a otvorene su ispostave u Čakovcu i Antunovcu. Ispostavama se mogu obratiti svi lokalni poduzetnici, a u sklopu njih HAMAG-BICRO-a će organizirati informativne radionice za lokalne poduzetnike i održavati individualne sastanke s njima.

U okviru treće pilot-usluge, savjetovanja na području društvenog poduzetništva, izrađen je Priručnik za društveno poduzetništvo. Četvrta pilot-usluga, Mreža mentora, doprinijela je uspostavi poslovnog mentorstva. Peta i posljednja pilot-usluga obuhvatila je razvoj dijagnostičkog alata za procjenu stanja poslovanja poduzeća i inovacijskog profila poduzetnika te alata za procjenu tehnološke spremnosti poduzeća i potencijalnog inovativnog projekta.

 

Iz Dalmacije u radu mreže BOND sudjeluju Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Poduzetnički akcelerator Split d.o.o., Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Centar za poduzetništvo d.o.o. i Dubrovačka razvojna agencija DURA d.o.o. Kao dio BOND projekta, imali su priliku testirati svih pet razvijenih pilot-usluga te su ih ocijenili korisnima za učinkovitije poslovanje.

Više informacija o projektu saznajte na službenoj stranici projekta https://bond-hrvatska.hr/. Ukupna vrijednost projekta iznosi sedam milijuna kuna.