Žena (67) iz Kule Atlagića kod Benkovca primljena je s otrovanjem krvi opasnim po život na Jedinicu intenzivnog liječenja u Opću bolnicu u Zadru, javlja 24 sata. U ponedjeljak predvečer ugrizla ju je zmija otrovnica. Ona je s članovima obitelji brala djetelinu te je htjela pokupiti i koju otpalu smokvu. Poskok ju je ugrizao za lijevi kažiprst.

- Pacijentica je primljena sa znakovima otrovanja zmijskim otrovom. Dobila je dvije doze protuotrova, nakon čega su se znakovi trovanja počeli smanjivati. Bila je u životnoj opasnosti, no više nije kritično jer smo uspjeli sanirati zatajenje organa - kazao je dr. Edi Karuc, kirurg tog odjela.

Žena iz Kule Atlagića još leži na intenzivnoj skrbi zadarske bolnice jer liječnici žele pratiti promjene na njezinoj ruci. Prst za koji ju je ugrizao poskok poplavio je i dobio mjehur na jagodici, što medicinsko osoblje želi imati pod kontrolom.

Dr. Ivan Puljiz iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević kaže kako je u slučaju ugriza zmije otrovnice potrebno da se pacijent što manje kreće, a poželjno je imobilizirati ugrizeno mjesto ispod razine srca. Dodaje da je potrebno što hitnije potražiti medicinsku pomoć. Ističe da će liječnik procijeniti, ovisno o kliničkoj slici pacijenta, je li potreban protuotrov. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ne preporučuju nikakva rezanja rane i pokušaje isisavanja otrova zbog infekcija.

Sličan slučaj ugriza poskoka dogodio se i lanjskog lipnja kad je u Gračacu kraj Zadra umirovljenicu na groblju ugrizao poskok dok je čistila grobnicu sa svojom prijateljicom. Nisu imale mobitel pa nisu mogle pozvati pomoć, a nakon kilometra pješačenja pomogao joj je poštar koji ju je na motociklu prevezao do ambulante hitne pomoći, a potom su je prevezli u bolnicu u Gospić gdje se oporavila.