Iako se Grad Zadar i Hrvatske ceste već godinama pokušavaju dogovoriti oko rekonstrukcije pristupa preko Puta Biliga na Ulicu Hrvatskog sabora, do potpisivanja ugovora još nije došlo.

Zato će Grad Zadar, prema najavi pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darka Kasapa, djelomično riješiti taj opasni spoj s Bilog briga na zadarsku zaobilaznicu. Gradska uprava ima gotov projekt rekonstrukcije dijela Puta Biliga izvedbom treće trake koja će biti desno skretanje na Ulicu Hrvatskog sabora. Do iduće sezone asfaltirat će se cijela dionica te ceste do ulaska u naselje Bili Brig.

- Radi se treća traka prema Ulici Hrvatskog sabora kako bi za iduću ljetnu sezonu makar ovaj gradski dio mogli pripremiti za bolju komunikaciju do trenutka kada Hrvatske ceste krenu u rekonstrukciju cijelokupnog tog raskrižja, ističe Kasap.

Prema njegovim riječima, u fazi raspisivanja i pripremanja natječaja trenutno je 22 milijuna kuna vrijednosti projekata na izgradnji cesta i ostale infrastrukture. Četiri takva nova zahvata na području Zadra morat će u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća amenovati gradski vijećnici.

Najskuplji među njima je druga faza rekonstrukcije Ulice Nikole Tesle, procijenjene vrijednosti nabave 4.4 milijuna kuna. Prema projektu kojeg je izradio zadarski projektni biro D&Z, u roku od 100 dana obnovit će se 230 metara od kraja prve faze, odnosno raskrižja Ulice Nikole Tesle s Ulicom Božidara Adžije, do raskrižja s Ćirilmetodovom ulicom, uključujući i navedeno raskrižje. Druga faza radova počinje i na izgradnji križanja Jurja Križanića i Puta Bokanjca. Za te je radove Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo u gradskom proračunu rezervirao 1.8 milijuna kuna. Ravno milijun kuna predviđeno je za izgradnju odvojka ceste Mile Gojsalića uz Ulicu Hrvatskog sabora, dok je 2.5 milijuna kuna potrebno za nastavak ulica Augusta Šenoe i Augusta Cesarca na Belafuži. Nakon izglasavanja na Gradskom vijeću slijedi raspisivanje javnih natječaja za angažiranje izvođača radova.