Već tradicionalno, više godina zaredom, Gradsko društvo Crvenog križa Zadar obilježava Tjedan tuberkuloze (14. - 21. rujna) na način da u dogovoru sa djelatnicima Plućnog odjela zadarske bolnice dođu u posjetu bolesnicima koji se trenutno nalaze na Odjelu. Također, ondje donesu prigodne poklone za pacijente, ali i za sam Plućni odjel.

- Na našem Odjelu veći dio godine imamo pacijente pozitivne na tuberkulozu. Oni u početku zahtijevaju obavezno bolničko liječenje, dok se klica tuberkuloze ne "izbriše" iz iskašljaja. Uzročnik se riješava zahtjevnom antibiotskom terapijom, a organizam se mora priviknuti i na veću količinu lijekova. Nerijetko pacijente uspijemo dovesti u situaciju gdje oni mogu nastaviti liječenje kod kuće, a ukoliko bolest zahtijeva kronično, dugotrajnije liječenje odlaze u Klenovnik u Varaždinskoj županiji, rekao je pulmolog Danijel Sekula.

Glavni simptomi tuberkuloze su kronični kašalj, povišena temperatura, slabina, malaksalost, noćno znojenje, gubitak apetita... Prenosi se kapljičnim putem, no obično se razvija kod osoba koje su imunokompromitirane, odnosno slabijeg imuniteta. Većina ljudi će tako doći u kontakt s ljudima koji imaju bolest, ali ju neće dobiti.

Trenutno u zadarskoj bolnici nema pacijenata koji boluju od tuberkuloze.