Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje" izvela je u četvrtak, 12. rujna trenažni let iznad Zadra u kojem su im se pridružili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić.

Ovaj poseban trenažni let događa se u potpori organizacije 1. hrvatskog međunarodnog zrakoplovnog vojnog mitinga CROIMAS 2020, koji će se održati 30. svibnja 2020. u Zadru i uoči 200. nastupa „Krila Oluje" u Belgiji.

Nakon pripreme za let, koja je uključivala upoznavanje s procedurama za let u avionu Pilatus PC-9M i s rutom leta te opremanje letačkom opremom, ministar Krstičević po prvi puta je sjeo u Pilatus i zajedno s pilotima „Krila Oluje" izveo zajednički trenažni let.

Letjeli su na ruti Zemunik - Biograd na moru - Kornati - Telaščica - Zadar, gdje su izveli tradicionalni „Pozdrav Zadru" i natrag do Zemunika. Pri završetku leta izveli su najatraktivniji element Krila Oluje "DIA", trostruko ogledalo, a svoj let završili su popularnim elementom razlaza u obliku lepeze.

Krstičević je iz zraka poslao poruke potpore organizaciji CROIMAS-a 2020, kao i čestitku Krilima Oluje uoči njihovog jubilarnog nastupa koji će imati 15. rujna 2019. na međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu Sanicole Airshow u Klein Brogelu u Kraljevini Belgiji.

Ovaj let događa se u potpori prvog hrvatskog zrakoplovnog aeromitinga, te je tijekom leta ministar Krstičević pozvao građane: 

- Upoznajte vladare svjetskog neba i dođite u Zadar 30. svibnja 2020. na prvi hrvatski međunarodni vojni aeromiting. Želim da hrvatski narod zna da na inicijativu pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva hrvatska Vlada organizira prvi međunarodni vojni aeromiting u Zadru na Dan državnosti slijedeće godine.

Također, tom prilikom ministar je pozvao mlade da se priključe Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu: „Pridružite se najboljima, postanite piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva".

Nakon završenog leta ministar je izrazio poštovanje pilotima „Krila Oluje":

- Letjeti s Krilima Oluje jedinstven je i neponovljiv doživljaj. Oni su naša pobjednička hrvatska zrakoplovna reprezentacija! Imamo zaista sjajne pilote, pokazali su mi da su u vrhu svjetskog akrobatskog letenja. Ponosni smo što će dogodine u Zadru „Krila Oluje" moći biti domaćini najpoznatijim svjetskim akrobatskim grupama, poručio je Krstičević.

Zapovjednik HRZ-a brigadni general Mato Mikić zahvalio je ministru na povjerenju koje je dao našim pilotima i što je zajedno s njima letio iznad Zadra. Također, general Mikić je istaknuo kako su pripreme za aeromiting u tijeku i kako je to značajna promocija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Republike Hrvatske.

Bojnik Zvonimir Mravunac, pilot Krila Oluje s kojim je letio ministar Krstičević, zahvalio je ministru Krstičeviću na povjerenju.

Vođa „Krila Oluje" satnik Darko Belančić zahvalio se ministru Krstičeviću na potpori te kazao kako će kruna njihovog djelovanja biti upravo održavanje CROIMAS-a 2020 u Zadru. 

- Bit će nam čast ugostiti najpoznatije svjetske akrobatske grupe i pilote s atraktivnim pojedinačnim programima u domu „Krila Oluje" u Zadru na 15. rođendan „Krila Oluje" i 30. rođendan slobodne i neovisne Republike Hrvatske, istaknuo je satnik Belančić.