ZADAR- Na Relji je ovih dana otvoreno novo gradilište na kojem bi za godinu dana trebala biti završena zgrada Centra za kreativne industrije prema EU projektu kojeg je nositelj županijska ustanova INOVAcija.

Izvođač radova je tvrtke Sitolor iz Slavonskog Broda koja u 30-godišnjem postojanju prvi put radi u Zadru. Njih je u posao uveo  dipl. inž. Tomislav Andabaka, ovlašteni zastupnik tvrtke Granda projekt iz Zagreba koja će izvoditi stručni nadzor gradnje. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 21,3 milijuna kuna.

Novo gradilište uzorno je organizirano: od uvjete za same radnike do prolaza za stanare zgrada koja dijeli prostor novog gradilišta na koje su započeli zemljani radovi. Jučer su građevinari pikamerom razbili i vodovodnu cijev koja je ostala od stare tekstilne škole, a koju su iz Vodovoda odmah sanirali.


Na gradilištu su obavljena i arheološka istraživanja. Nađeno je 11 antičkih grobova čiji je sadržaj uzet na analizu i muzejsko arhiviranje doznajemo od ravnateljice INOVAcije, Katarine Colić. Nalaz je očito bio periferija rimske nekropole čije je središte otkriveno u temeljima današenjeg trgovačkog centra na Relji krajem 80-tih godina prošlog stoljeća.

Gradilište je očišćeno od otpada zelene oluje u kojoj su oštećena velika stabla. Dva su uklonjena jučer, danas bi se trebalo još jedno, ali će građevinari nastojati sačuvati postojeća stabla. Naravno da je projektom predviđeno i hortikulturno uređenje, kazala je ravanteljica INOVAcije te najavila da će se za mjesec dana objaviti natječa za opremanje Centra za inovacije. Opremanje će se, prema njenim riječima, obavljati u sklopu izvođenja radova koji su ugovoreni na 280 dana.