Luka Gaženica jedna je od tri finalista izbora za najbolju svjetsku luku Seatrade Cruise Awards 2019. koji se održava danas u sklopu sajma industrije kružnih putovanja Seatrade Europe 2019 u Hamburgu. Ovim povodom županijska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić poslala je priopćenje za javnost u kojem izražava sumnju u prestižnost ovog izbora i nagrade te pita "a di su pare?". 

Njezino priopćenje objavljujemo u cijelosti:

- Prošla je godina dana od potpisivanja za RH i Zadarsku županiju gospodarski katastrofalne koncesije za koncesiju međunarodne putničke luke Gaženica.

To možemo vidjeti i po učestalim  PR novinskim člancima, iz kojih nas se obavještava da se nova direktorica privatne firme kojoj Republika Hrvatska sponzorira koncesiju kao nigdje drugdje u svijetu, rano ustaje i ide na posao.

Reklamnim naporima privatne firme, s kojom je kao jedinim kandidatom sklopljen nepovoljan koncesijski ugovor po kriterijima koje su sami napisali tko drugi neko članovi Upravnog vijeća & suradnici, ne obazirući se na prethodne poprilično skupe studije i naravno dodijelili ga u komisiji koju su sami članovi pridružuje se i jedan od značajnijih članova Upravnog vijeća - Božidar Longin.

On u javnom prostoru učestalo širi laži kako je nominacija Luke Gaženica za best destination, pardon best port, nešto u svijetu neviđeno i kako je on sav uzbuđen... a radi se zapravo u tome da su u toj privatnoj tvrtki sami sebe nominirali u privatnoj udruzi koje su glavni, (vjerojatno i jedini članovi ako gledamo matičnu kompaniju), pa će slijedom njihove izvrnute logike koju uporno zajedno s Longinom „prodaju" građanima Zadra i RH - sami sebi dodijeliti tu nikad viđenu nagradu!

Da ne bi ostalo bez ozbiljne reakcije na to iritantno predavanje međunarodne luke i terminala za milijun i šesto tisuća kuna godišnje (jedna dobra obiteljska kuća) plus varijabilni dio, Akcija mladih uputila je pitanja na nadležno Ministarstvo financija i druge za koncesiju nadležne institucije, o dinamici uplata koncesijske naknade i tog varijabilnog dijela za prošlu godinu.

Je li privatna tvrtka koja svugdje u svijetu ne stoji sjajno, dapače, uopće uplatila i tu mizernu koncesijsku naknadu i ima li uopće ikakvog varijabilnog dijela? (Ili možda po običaju vladajućih u Hrvatskoj pokrivamo gubitke te tvrtke drugdje po svijetu?)

O tome ćemo vidjeti i obavijestiti javnost, kada se dokopamo informacija u eventualnom podmirivanju obaveza iz koncesije u državni proračun, koje nažalost, premda se radi o javnim novcima i interesu, nigdje ne možemo naći u javnom prostoru i registrima koncesija unatoč priči kako je FINA javna tvtka pa moramo kao građani Republike Hrvatske, pa čak i predstavnici tih građana, svejedno plaćati da bi ih vidjeli?!

Do tada, čime se ovi bave, u situaciji „selo gori a baba se češlja", ne bi se čudila da župan Longin & suradnici povedeni gore opisanom primijenjenom „logikom" zabavljanja naroda izborima i nagradama sami sebi, dok se za novce ne pita, za iduću Županijsku skupštinu, organizira izbor za Mistera Zadarske županije. U komisiju za izbor stavi članove predsjednika Skupštine Lončara (koji ionako sve u svemu najbolje zna osim o Pravilniku i proceduri ozbiljne sjednice), uvijek trijeznog i pozornog Pešuta i nadležnog za estetiku i HDZ-ova namještanja Nekića. Pa po hitnom postupku sami predlože, izglasaju i dodijele titulu Mistera jedinom kandidiranom, nikom drugom nego neočekivano svom županu Longinu!

"Hdzeovci" će tu odluku popratiti oduševljenim pljeskom, mi ćemo se čuditi koji im je, a narod će u zadarskom tiskanom mediju čitati ode i laude glavnog urednika i od takvog „uspjeha" uzdrhtale posilne, u slavu najljepšeg župana u Hrvatskoj. Premda svi vide da nije baš visok i da mu je malo dug nos, a i jedini se kandidirao...

U Akciji mladih u međuvremenu nećemo zaboraviti doći do informacije ima li ili nema godišnje uplate od cijelih (!) 1 600 000 kn + varijablini dio.