Nakon objave u medijima da se na otoku Kurba Mala između Sita i Žuta nalaze četiri magarca, koja bez vode i hlada nemaju puno šanse za preživljavanje, pokrenuta je akcija njihovog spašavanja i udomljavanja.

Zadrani, koji su ih tamo zatekli, javljaju nam kako je zaljubljenik u životinje i i predsjednik udruge Tribunjski tovar, Rokica Ferara, organizirao transport i udomljavanje za napuštene životinje. No još jedna zapreka stoji na putu do sretnog kraja ove priče.

- S obzirom da je vlasnik magaraca nepoznat, akcija može postati i nelegalna zbog zakona kojim se prvo mora dokazati da su životinje napuštene i da su ugrožene, bez obzira što je to više nego evidentno i obzirom na postojeće video zapise lako dokazivo pa vlasnik može biti i kažnjen kaznom do šest mjeseci zatvora, ističu Zadrani pozivajući vlasnika da ipak pokaže dozu humanosti prema životinjama te da se javi.

U potrazi za njim je i Policijska uprava šibensko-kninska.

- Odmah po dojavi proslijedili smo upit na daljnje postupanje u mjesno nadležnu Postaju pomorske policije ove Policijske uprave, a obaviještena je i veterinarska inspekcija. Dojava je potvrđena, a postupanja su još u tijeku. Utvrđuje se identitet vlasnika magaraca kao i sve okolnosti dovođenja životinja na otok te postoje li u njima elementi kaznenog djela, rekla nam je glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor.

Svi koji imaju informacije o životinjama i vlasniku mogu se javiti u policijsku postaju (kontakt broj: 022/347 117). Ako se do četvrtka popodne nitko ne javi, magarci će u petak biti odvezeni sa otoka i udomljeni, ističu njihovi spasitelji koji žele ostati anonimni.