U klupe zadarskih škola jutros je sjelo 900 prvašića koji će raditi po novom programu rada u skladu s kurikularnom reformom.

- Broj djece upisane u prvi razred na razini je prošle godine. Možemo biti zadovoljni, pogotovo kad usporedimo s podacima u drugim županijama koje bilježe pad broja prvašića, ističe Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra koji je učenike pozdravio u Osnovnoj školi Zadarski otoci.

Zadovoljna je i Stanka Pera-Martinac, ravnateljica Osnovne škole Petra Preradovića koja je ove godine bogatija za 68 učenika.

- Broj učenika raste. Prvi razred je u reformi, ali dobro smo se pripremili. Vjerujem da ćemo uspješno proći taj i sve ostale razrede, poručila je na dočeku učenika ravnateljica jedine škole na Poluotoku.

Prvi dan nastave ipak nije prošao bez određenih zastoja. I dok se u javnosti dosta raspravljalo o tome hoće li škola započeti bez udžbenika, roditelji nam javljaju kako ono što je izostalo su obećane besplatne radne bilježnice, kojih ove godine financira Grad Zadar. Pročelnik Nekić ističe kako se ne može govoriti o nekakvoj odgovornosti Grada, već o očekivanoj zagušenosti dobavljača.

- Radne bilježnice u neke su škole stigle ranije, neke su ih dobile upravo danas, a dio još čeka. No sve su škole provele javnu nabavu i ugovori su potpisani, ali dobavljači su zagušeni. Ne mogu točno procijeniti kad će svi učenici dobiti radne bilježnice, ali to se broji u danima, poručuje resorni pročelnik za školstvo.

Kako izgleda početak nove školske godine u Zadru, zabilježio je naš fotograf Krešimir Sorić koji je obišao osnovne škole Petra Preradovića i Šime Budinića.