U četvrtak 12. rujna na Sveučilištu u Zadru počinje 7. hrvatski kongres neuroznanosti, na kojem će biti predstavljena najnovija istraživanja i trendovi u ovoj znanstvenoj disciplini. Nakon predstavljanja Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost (ZCI - Neuro), javno predavanje imat će vrsni zadarski neuroznanstvenik, 49-godišnji profesor na američkom Sveučilištu Yale dr. sc. Nenad Šestan, koji će Zadranima i sudionicima simpozija predavati na temu "Building the human brain: molecular logic of neural circuit formation".

Nenad Šestan vođa je tima neuroznanstvenika koji su razvili BrainEx, visokotehnološki sustav koji može održati i zaštititi mozak sisavaca od oštećenja nekoliko sati nakon smrti. U vodećem svjetskom znanstvenom časopisu Nature objavljeno je kako su zahvaljujući ovom sustavu neke stanične i molekularne funkcije u svinjskom mozgu ostale sačuvane satima nakon smrti. Primjenom ove tehnologije mogle bi se osmisliti nove terapije za moždani udar i druge bolesti u kojima stanice ljudskog mozga umiru.

Šestan je nakon ovog otkrića postao vrlo tražen diljem svijeta te je unatoč tome našao vremena za dolazak u rodni grad.

Kongres se nastavlja 13. rujna predsjedničkim simpozijem na kojem sudjeluju ugledni neuroznanstvenici s Yale University, King`s College London, Rutgers University, Harvard Medical School, Boston University, Universidad de la Laguna, University of California San Francisco i University of Nebraska. Program završava 14. rujna predavanjem prof.dr.sc. Zoltana Molnara s University of Oxford.

Organizatori skupa su Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN), Hrvatski institut za istraživanje mozga (HIIM) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost (ZCI - Neuro), Razred za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Sveučilište u Zadru.