Na Kolegiju župana jutros su podnesena financijska izvješća o izvršenju proračuna za prvu polovicu 2019. godine kako bi se mogli izraditi prijedlozi za rebalans, ovisno o prihodima i rashodima. njegovo usklađivanje. Na razini županije i svih institucija kojima transferira novac iz državnog proračuna (bolnice, škole...) ostvaren je prihod od 387 milijuna kuna, dok je sama Županija imala oko 109 milijuna kuna prihoda, a 90 rashoda, odnosno 18,5 milijuna kuna viška.

- U odnosu na prošlu godinu imamo 9,2 milijuna kuna više od poreza na dohodak, što govori o boljoj zaposlenosti i gospodarskoj klimi. Porast smo ostvarili i u prihodima od EU projekata, istaknula je pročelnica Bibijana Baričević.

Županija je pritom izdvojila 5,6 milijuna kuna neprofitnim udrugama, 400.000 Caritasu i Crvenom križu, po 1,3 milijuna kuna za subvencioniranje učeničkog prijevoza i skrb starijih osoba, 1,5 milijuna kuna za novorođenčad...

- Nadam se da ćemo još više plaćati u ovoj stavci, nije nam žao ni jedne kune za djecu. Vodimo u isto vrijeme brigu o žiteljima starije dobi. S obzirom na velike liste čekanja za smještaj u Domu umirovljenika izdvajamo značajnu svotu za sufinanciranje smještaja u privatnim domovima. Samo za te dvije stavke na razini godine izdvajamo preko 5 milijuna kuna, rekao je župan Longin.

Pozitivni su trendovi i u školskim klupama. Srednju školu upisalo je 100 učenika više nego lani, 62 je učenika više u prvom razredu osnovne škole, a uz rekordne Bibinje (ukupno 37 prvaša) veseli veliki porast u Salima i Lišanima Ostrovičkim, gdje je po 9 prvaša više u odnosu na prošlu godinu.

- Sve mjere koje poduzimamo malo po malo donose rezultate, konstatirao je župan na kraju Kolegija.