"Kada radovi budu završeni, javit ćemo redakciji", odgovor je iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra na naš upit o naplati najavljenih penala za višestruko kašnjenje u rekonstrukciji Puta Stanova.

Cesta je za promet otvorena 19. srpnja, ali ako se pita resorni gradski odjel, radovi su ušli u 11. mjesec izvedbe. Je li riječ o kupovanju vremena dok javnost ne zaboravi na naplatu penalu, koju je ljutito najavio gradonačelnik Branko Dukić, ili pak o kozmetičkim dovršecima? Odgovor na ovo pitanje nismo uspjeli doznati jer nam nakon više od dva tjedna čekanja prvog odgovora, iz Upravnog odjela ponovno već tjedan dana ignoriraju novi upit. A samo smo postavili logično pitanje koje glasi: "Kako je to moguće?"

Podsjetimo, gradska uprava je u rekonstrukciju 500 metara ceste uložila 7 milijuna kuna javnog novca. Radovi su počeli krajem listopada prošle godine, a trebali su biti gotovi početkom lipnja. No ugovoreni splitski Cestar, s podizvođačem Frantom Zadar, dva puta je probio rokove pa su tako radovi, uz brojne pritužbe stanara, duboko zakoračili u turističku sezonu. Kada je probijen i drugi rok, gradonačelnik Dukić je prije napada javnosti poslao PR objavu u kojoj je svu odgovornost svalio na izvođače te najavljivao penale. Prošlo je dva mjeseca, a o njima još nema govora.