Od 1. siječnja poslove Ureda državne uprave Zadarske županije, kojim trenutno presjeda bivši župan Stipe Zrilić, preuzet će Zadarska županija. Riječ je o reformskoj mjeri koju je danas aktualnom županu Božidaru Longinu predstavio novi ministar uprave Ivan Malenica i njegov tim, među kojima i državna tajnica Josipa Rimac.

- Veliki je posao pred nama, ali mi se posla ne bojimo. Danas nam je predočeno kako i na koji način će to sve skupa izgledati. Riješili smo i ovaj financijski dio, manje-više, i sad nemamo što drugo nego uhvatiti se posla i dovršiti ono što je pred nama, istaknuo je župan Longin zahvaljujući ministru i njegovom timu na kvalitetnom izvješćivanju o koracima koji su pred njima.

Malenica je u svom prvom ministarskom istupu pred zadarskim medijima istaknuo kako je riječ o jednom u nizu sastanaka koje ministarstvo obavlja sa županima i predstojnicima državne uprave radi pripreme i realizacije reforme Vlade temeljenoj na izmjeni zakona koji je na snagu stupio u srpnju.

- Radi se o povjeravanju oko 200 različitih poslova iz područja društvenih djelatnosti, imovinsko-pravnih odnosa i poslova opće uprave. Državne službenici i prostori od 1. siječnja preći će pod Županiju temeljem sporazuma koji će biti potpisan u prosincu. Ova reformska mjera ima za cilj učinkovitiji i efikasniji sustav, odnosno da građani mogu što brže, učinkovitije i efikasnije ostvariti određena prava u županijskim administracijama. Za to je u državnom proračunu za 2020. godinu osigurano 350 milijuna kuna koje će biti isplaćivane županijama ovisno o broju zaposlenika koji će preći pod sastav Županije, istaknuo je Malenica zahvaljujući županima na spremnosti koju su pokazali u provođenju ove reforme.

Ministar je za konkretan primjer funkcioniranja novog sustava uzeo ugostitelje koji više neće morati obilaziti ured Županije i državne uprave, već će u jednom uredu moći dobiti sve što im je potrebno.

- Županijska administracija imat će od 1. siječnja pristup svim osobnim stanjima građana, neće se morati više tražiti dodatni dokumenti. U toj mjeri smanjit će se vrijeme koje je potrebno da bi neka osoba ostvarila određeno pravo. Ministarstvo je nositelj i brojnih projekata u području digitalizacije. Pirmjerice, e-pristojba omogućuje da se pristojba, a nadamo se u budućnosti i naknade, plaćaju putem kartice na POS-ovim uređajima koji će biti postavljeni u Županiji. Nećete više morati obilaziti šaltere financijskih institucija, istaknuo je Malenica

Ministar uprave dodao je kako će ova reforma smanjiti troškove cijelog sustava.

- Kad dobije i izmiješa poslove županijske i državne poslove, župan će moći racionalnije ustrojiti čitav sustav i u tom dijelu racionalizirati ga i smanjiti trošak. Računamo da će doći i do smanjenja broja zaposlenika. Ne bih govorio o otkazima, već o sustavu stimulativnih otpremnina koje će biti ponuđene zaposlenicima Ureda državne uprave. Od sljedećeg tjedna bit će prezentirana odluka kojom će se utvrditi kriteriji i uvjeti za odlazak u privremenu mirovinu. Nadam se da će 30-40 zaposlenika od ukupno 130-ak iskoristiti to pravo. Cilj ove reforme je smanjenje troška čitavog sustava, poručio je ministar uprave prilikom radnog posjeta u Domu županije koji se planira preselitu u vojarnu Stjepana Radića, u neposrednoj blizini zgrade još uvijek postojećeg Ureda državne uprave.