Udruga Hrvatsko nacionalno etičko sudište u subotu 21. rujna iz Zadra organizira plovidbu brodovima prema krajnjoj točki Isključivog gospodarskog pojasa hrvatske države (IGP), za čije se proglašenje zalaže. Svoj dolazak, uz brojne hrvatske intelektualce, najavili su arhitekt Nikola Bašić, dr. Zlatko Begonja, dr. Ante Uglešić, dr. Mirko Đinđić, kapetani Ivica Zorić i Damir Santini, dok će krajnju točku IGP-a blagosloviti sam zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, izvijestili su iz Udruge.

Projekt „Budnica hrvatskog nacionalnog suvereniteta" najavljuje Actio Popularis - Narodnu akciju proglašenja Isključivog gospodarskog pojasa hrvatske države, prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982., čime ostvarujemo državni suverenitet na još toliko Jadranskog mora koliko ga sada imamo. Krećemo 21. rujna u 9 sati iz Zadra, sa rive gdje genij umjetnika pozdravlja sunce, a moru poklanja prigodu da svira Morske orgulje, najavljuju iz Udruge koju vode predsjednik Zvonimir Šeparović i njegova supruga, nekadašnja televizijska novinarka Branka Šeparović.

Ruta putovanja je Zadar - Mali Ždrelac - Mala Proversa - Svjetionik Tajer (Otok Sestrica Vela) te "Središnja točka Jadranskog mora", čija je udaljenost od Zadra 54,1 nautička milja.

- Krajnji je trenutak uputiti se brodom. Moramo morem po dio našega mora, koji nam je poklonjen, a još ga nismo primili i zahvalili. Idemo u potragu za našim zanemarenim pravima, putem izgubljenom pameću i ponosu. A vjerujemo da ćemo među valovima sresti mudrosti veličanstvene pomorske tradicije našeg naroda, koju su zločinci tihih boja i kombinacija pokušali potpuno uništiti, najavljuju iz udruge.

Narodna akcija, koja će proglasiti Isključivi Gospodarski Pojas, osim ispunjenja pravde i ostvarivanja prava, pomaže tako što će Institut Međunarodnog prava mora, i Hrvatskoj kao i svakoj drugoj državi koja ga je proglasila, dati izravnu mogućnost čuvanja mora.

- Svijet može birati hoće li nastaviti jureći za novcem - srljati u propast mora, a time i života na planetu, ili će razvoj i upotrebu mora svesti na mjeru koja se zove održivi razvoj, poručuju iz Udruge, pozivajući Zadrane da im se uz raniju najavu pridruže, ili barem od srca požele dobro more.