Turistička sezona je na izmaku, a ugostitelji sa Silbe još nisu dobili konkretnu reakciju na peticiju potpisanu početkom srpnja. Vlasnici osam restorana i jedne trgovine tada su na više adresa, među kojima i Gradu Zadru, uputili pritužbu na vlasnika restorana "Silba" Velimira Subića koji, kako ističu, svojim ponašanjem vrši negativnu promociju ovom turističkom biseru zadarskog arhipelaga.

- Subić koristi javno pomorsko dobro kao privatno. U luci Mul postavio je muringe uz koje dočekuje turiste, veže im brodove te ih ucjenjuje da moraju jesti kod njega. Ako oni to odbiju, on ih odveže i otjera. Pokušali smo razgovarati s njim, ali nema tu pomoći. Radi samo kako njemu paše, rekla nam je Dijana Klanac u ime radišnih ugostitelja kojima je dosta nelojalne konkurencije na koju im se učestalo žale i gosti, a sada se već bliži i postsezona, vrijeme kada je ovaj problem sve vidljiviji.

Nakon njihove prijave na najudaljeniji zadarski otok ubrzo su izašli komunalni redari koji su obavijest o postavljanju muringa u luci Mul poslali nadležnoj Lučkoj kapetaniji Zadar. Iz resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavijestili su nas kako je pregled izvršen još 25. srpnja.

- Prilikom pregleda tog dijela pomorskog dobra nije bilo vezanih plovila na murinzima, koje je u predmetnoj lučici navodno postavio gospodin Velimir Subić, vlasnik restorana Silba, te nadzorom nisu potvrđeni navodi o ograničavanju opće upotrebe pomorskog dobra, u smislu ograničavanja slobodne upotrebe muringa i korištenja veza, zbog čega se postupak inspekcijskog nadzora nastavlja. S tim u vezi želimo istaknuti da se radi o lučici u općoj upotrebi kojom redovno upravlja Grad Zadar, temeljem Plana upravljanja pomorskim dobrom te je u tijeku provjera pravne osnove temeljem koje su postavljeni predmetni murinzi, odnosno, postoji li suglasnost Grada Zadra za njihovo postavljanje, kao i temeljem koje pravne osnove se koriste ostali vezovi u lučici Mul na otoku Silbi.

I tako jedno ministarstvo nije uspjelo utvrditi ono što sam Velimir Subić ni ne skriva. Za naš je portal potvrdio kako je bez ikakve dozvole postavio muringe, a peticiju koja je pokrenuta protiv njega gleda kao „ljubomoru drugih ugostitelja koji nemaju volje raditi."

- Oni žele pokupiti goste koje ja poslužujem 50 godina i za koje ja žrtvujem svoje vrijeme na suncu da ih vežem. Stavio sam par muringa u more jer ovdje vlada jedno bezvlašće. Nitko se ne brine o luci jer urbanistički plan nije gotov. Zbog nebrige Grada ne može se dodijeliti koncesija, a pošto nema koncesije, ja sam na jednom dijelu luke stavio par muringa. Svi domaći imaju muringe, a nitko nema dozvolu pa čak ni lučki kapetan. Ovdje vlada anarhija. Ja te muringe ne naplaćujem, već ih imam samo za svoje goste i prijatelje i tu svaka priča završava. Nikoga ne tjeram odavde, kazao nam je vlasnik restorana Silba koji izgleda ovako:

Silbenski ugostitelj dodao je kako su zbog izostanka nadležnosti u luci izbijali sukobi.

- Županijska lučka uprava napravila je problem kad je bezglavo otkazala koncesiju jer im nije donosila profit. Da nisu otkazali, mi bi sada imali uređeno stanje u luci. Bilo je tu tučnjava, totalnog kaosa, ma svega... Bio sam svjedok i kada je jedan izvadio nož na drugog. Ne želim reći da sam mirotvorac, ali jednostavno zbog općeg dobra mjesta ja sam to morao napraviti na ovaj način. Inače radim spašavanje na moru, čovjek sam koji pomaže ljudima, pravda se Subić.

Jedino oko čega se ove dvije sukobljene strane slažu jest da se luka Mul mora podhitno vratiti pod nadležnost Županijske lučke uprave. Srećom, to je prepoznao i sam ravnatelj ŽLU Davor Škibola.

- Usvajanjem Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Zadra, koje su u tijeku, luka Mul ponovno će se vratiti pod nadležnost Županijske lučke uprave. Nakon toga ide prijedlog Županijskoj skupštini, a onda i Vladi nakon čijeg prihvaćanja ova luka postaje luka otvorena za javni promet. Inicirali smo to jer je logika nalagala da ta luka treba ponovno biti otvorena za javni prijevoz s obzirom na njen veliki značaj, istaknuo je Škibola kojem ovakve priče s otoka nisu nepoznanica.