Implemetacijom Centralnog upravljačkog sustava (CUS) past će sve maske u hrvatskim bolnicama. Vidjet će se tko i koliko radi, poručio je ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić na današnjem predstavljanju sustava u Općoj bolnici Zadar.

Upravo je zadarska bolnica odabrana kao pilot bolnica u implementaciji CUS-a u koju je, kako je istaknuo ravnatelj OB-a dr. Željko Čulina, uloženo puno truda.

- Uspješno smo završili spajanje na sve module projekta i u punoj smo produkciji od 15. srpnja. Implemetacijom sustava olakšano je i ubrzano slanje računa prema HZZO-u, slanje podataka o prijemu i otpustu pacijenata iz bolnice. Imamo lakše praćenje financijskih pokazatelja te indikatora kvalitete i učinkovitosti te potpuni uvid u podatke o organizacijskoj strukturi i zdravstvenim djelatnostima bolnice. Važna su i uniformirana otpusna pisma, odnosno u svakom trenutku možemo znati kad i što djelatnici rade. Imamo potpuno kontrolu nad radom, poručio je ravnatelj Čulina, dok je župan Božidar Longin istaknuo kako je ovo nova potvrda kvalitetnog rada ustanove, kojoj je osnivač Zadarska županija, kao i dobre suradnje lokalne vlasti i Vlade.

Sustav je izradila tvrtka Ericsson Nikola Tesla čija je predsjednica Gordana Kovačević istaknula kako hrvatsko zdravstvo po tehnologiji prednjači u usporedbi s drugim zemljama. Vrijednost projekta implementacije Centralnog upravljačkog sustava je 15 milijuna kuna, što će se, prema riječima ministra, zdravstvu vratiti u jedan dan. 

- Neki toliko hvale CUS da ga uzdižu kao nešto najbolje što se dogodilo u Hrvatskoj i šire, dok drugi kažu da je to promašena investicija. Vrijeme će pokazati što je CUS. To je program kroz koji padaju sve maske, glede ustanova i pojedinaca. To je zapravo jezik istine. Svakog trena će i HZZO i Ministarstvo te svaki ravnatelj bolnice znati tko je i u koliko sati i što napravio te kakav je ishod tog liječenja. CUS će reći istinu da neki doktori krvavo i teško zarade svoju plaću i trebalo bi ih platiti više, dok bi neki trebali početi raditi puno više. CUS će pokazati i da neke bolnice neopravdano imaju visoke limite koje ne zarade i obratno. Nismo slučajno izabrali Zadar. Zadarska bolnica izabrana je kao jedna od najboljih jer samo s dobrima možete ići u pilot projekt, istaknuo je Kujundžić koji je zbog prometne nesreće na autocesti kasnio na predstavljanje sustava u zadarskoj bolnici.

Do konca 2019. godine CUS bi trebao biti implementiran u svim hrvatskim bolnicama.