Bivši policajac i svjetski jiu-jitsu prvak Vedran Ikić, nepravomoćno osuđen na 18-mjesečnu kaznu zatvora zbog pomaganja u bijegu pokojnom Denisu Paraću, žalio se Ustavnom sudu Republike Hrvatske.

U tužbi, koju je podnio preko svog odvjetnika Roberta Izidora Majića, ističe da su mu rješenjima Općinskog suda i Županijskog suda u Zadru o produljivanju istražnog zatvora povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode. Ikić se iza rešetaka nalazi od 7. svibnja. Među razlozima provođenja ove krajnje mjere opreza istaknuto je kako je ranije pravomoćno osuđen zbog kaznenog djela nanošenja teške tjelesne ozljede te da je u protekle dvije godine i pol godine višestruko pravomoćno osuđivan i u prekršajnim postupcima, i to u šest navrata, od kojih tri za prekršaj protiv javnog reda i mira.

- Do sada je kažnjavan relativno blago, uvjetnom osudom u kaznenom postupku te novčanim kaznama u prekršajnom postupku, međutim to evidentno do sada nije polučilo svoju svrhu. Nije za zanemariti niti činjenicu da su u ovom trenutku pred Općinskim sudom u Zadru protiv njega vode kazneni postupci. Sve to upućuje da postoje osobite okolnosti da bi on mogao ponoviti kazneno djelo ili počiniti drugo. Tvrdnja obrane da okrivljenik ne može ponoviti kazneno djelo jer je osoba kojoj je pomogla u bijegu nesporno preminula nije nešto što može ovaj sud prihvatiti. Kaznena djela, pa i istovrsno kazneno djelo, se mogu počiniti na različite načine, prema različitim osobama i slično, stoji u odluci Općinskog suda koju je potvrdio i drugostupanjski Županijski sud. 

No Ikić smatra kako ovi razlozi nisu dostatni i relevantni. U ustavnoj tužbi istaknuo je kako ranije prilikom odrađivanja dvogodišnje uvjetne kazne nije počinio drugo djelo te stoga smatra da ne može biti recidivist kaznenog djela. Što se tiče kaznenih postupaka koji se vode protiv njega, rekao je kako se "radi o dvije privatne tužbe radi sramoćenja, i skidanje i povreda državnog pečata, a koji kazneni postupci su svi inicirani od jedne osobe".

No Ustavni sud stao je na stranu nižih sudova te zaključio kako Ikiću nisu povrijeđena prava zajamčena Ustavom. U međuvremenu bivši policajac svoj je dosje nadopunio još jednom kaznenom prijavom.