Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj ŽLU Zadar Davor Škibola i ravnatelj SAFU Tomislav Petric danas su na Dugom otoku potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku", ukupne vrijednosti 56.764.614,59 HRK.

Proširenjem postojeće luke, izgradnjom obale, uređenjem zaobalne površine uz novoizgrađenu obalu te gradnjom lukobrana za zaštitu od valova osigurat će se usluga prijevoza tijekom cijele godine te će se omogućiti bolja povezanost Dugog otoka s kopnom. Time će se, smatra ministar Butković, poboljšati opća kvaliteta života, ali i omogućiti integracija Dugog otoka u širu prometnu mrežu, što će potaknuti lokalni gospodarski rast i pozitivno utjecati na demografsku sliku te urbani razvitak otoka.

- Oko 29 milijardi kuna se u Hrvatskoj ulaže u prometnu infrastrukturu, a prvi put značajno u lučku infrastrukturu. Kao nikada do sada se grade luke, lukobrani, rive...  Do sada smo potpisali ovakvih 10 ugovora, Tkon je bio prvi, ovo je 11. Vjerujem da ćemo vrlo brzo potpisati Vrgadu. Državni tajnik Josip Bilaver kroz svoju upravu pomaže lučkim upravama da se dođe do ovakvih potpisa. Gradi se i cesta koja vodi do budućeg lukobrana, što pokazuje da se traže kvalitetna rješenja. Želimo što prije vidjeti početak radova, kako bismo dobili i mi jedan dodatan impuls, rekao je ministar Butković uoči potpisa ugovora.

Zadarski župan Božidar Longin rekao je kako je projekt Luke Sali od velike važnosti za Zadarsku županiju.

- On će omogućiti bolju povezanost Dugog otoka s kopnom i bolje uvjete za domicilno stanovništvo, ali i vjerujem da će doprinijeti i razvoju turizma, pogotovo onog nautičkog. Zajedničkim snagama, uz značajnu pomoć hrvatske Vlade, radimo na tome da ova općina, ali i cijela naša županija bude ugodno mjesto za život. Treba istaknuti i pohvaliti rad Vlade Andreja Plenkovića koja je pokazala veliku brigu o otocima i zasigurno je to Vlada koja je uložila najviše sredstava u razvoj naših otoka, rekao je župan Longin.

ŽLU Zadar, ističe ravnatelj Davor Škibola, brine o 109 luka, od čega je 14 u ovoj općini. Prošle godine kroz luku Sali prošlo je 138 tisuća putnika, a osim nje na Dugom otoku saniran je lukobran u Žmanu, uređena operativna obala u Sali, postavljen ponton dug 40 metara u PP Telašćica... Ovaj bi projekt trebao biti gotov u roku od 30 mjeseci.

Njegovi ciljevi sukladni su lokalnim, regionalnim, nacionalnim i EU strateškim dokumentima u sektoru prometa, kao i Operativnom programu Konkurentnost i kohezija (2014.-2020.).. Potpisivanjem ovog Ugovora, kroz EU fondove u projekte lučke infrastrukture u Zadarskoj županiji uložit će se ukupno 89.355.660,19 HRK. U Zadarskoj županiji planira se i početak dogradnje, rekonstrukcije te povećanje kapaciteta zračne luke Zemunik. U tijeku je i izrada dokumentacije za buduću uspostavu željezničkog prometa između grada Zadra, luke Gaženica i zračne luke Zadar.