Nekoliko sati nakon naše objave, Sveučilište u Zadru danas je konačno donijelo odluku o izboru izvođača radova na dugoočekivanoj izgradnji studentske menze sa studentskim paviljonima i kolnim prilazom na lokaciji Novog kampusa.

Nakon postupka pregleda i ocjena sedam pristiglih ponuda, svih redom većih od procjene vrijednosti radova, odlučeno je kako će gradnju izvesti Projektgradnja iz Gornje Vrbe čiji je direktor Miljenko Zovko. Riječ je o tvrtki u vlasništvu Fortenova grupe, nasljednice Agrokora. Među referencama im je rekonstrukcija i adaptacija studentskih domova Cvjetno naselje i Stjepan Radić u Zagrebu, izgradnja domova u Dubrovniku i Vukovaru, a nije im strano ni zadarsko područje. Naime, u Bibinjama su izgradili poslovnu zgradu tvrtke EZ Engineering.

Njihova ponuda za izgradnju menze i doma u Zadru iznosi 64.8 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 81 milijun kuna s PDV-om, što je za čak 20.2 milijuna kuna veće od procjene vrijednosti s PDV-om. Iznos je to koji premašuje dogovorenu cifru od ukupno 74.4 milijuna kuna koje je za ovaj projekt osigurano kroz EU fondove (bespovratna 67.4 milijuna kuna) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Sa zadarskog sveučilišta ističu kako u vrijeme izrade i predaje projektne dokumentacije nisu mogli predvidjeti rast cijena na tržištu građevinskog sektora te da su dužni ishoditi suglasnost za preuzimanje financijskih obveza Ministarstva kako bi ova milijunska razlika bila podmirena.

Ponuda Projektgradnje nije bila najniža, ali je u dugotrajnom postupku pregleda i ocjene odbačena ona niža koju je priložio Graditelj svratišta. Kako se navodi u odluci Sveučilišta, oni nisu upotpunili ponudu i dostavili ažurirane popratne dokumente o državljanstvu i nekažnjavanju osoba koje zastupaju tu zagrebačku tvrtku. Za posao su se još natjecali Kamgrad, ING-GRAD i Tromont, Lavčević Zadar, Strabag i Texo Molior te Radnik.

Nakon isteka žalbenog roka, Sveučilište će potpisati ugovor s izvođačem radova. Otvaranje gradilišta na prostoru bivše vojarne i SRC Franka Lisice planirano je u listopadu, informacija je koju smo prošli tjedan dobili od rektorice Dijane Vican.