Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nizu pomorskih nesreća i nezgoda koje su se dogodile tijekom vikenda.

Prošlu noć, 24. kolovoza pomorska nesreća dogodila se i u zadarskom akvatoriju. U 02.46 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC112 Zadar službenici Lučke kapetanije Zadar zaprimili su poziv pogibelji od L. Č., čija brodica se prevrnula oko 200 metara od obale, nedaleko mjesta Sveti Petar na moru. Dojavitelj je prijavio da je osim njega na brodici u trenutku nesreće boravilo još šest osoba, o čemu su iz LK Zadar odmah izvijestili MRCC Rijeka te isplovili u spasilačku akciju prema mjestu dojave, kamo je angažirana i brodica Pomorske policije Zadar.

Dolaskom na poziciju prevrnuća službenici LK Zadar ustanovili su da je 5 osoba samostalno isplivalo na obližnju obalu, dok su druge dvije osobe pronađene na prevrnutoj brodici, odakle su evakuirane i prevezene na obalu. Svi spašeni brodolomci u nesreći nisu zadobili nikakve ozljede te im nije bila potrebna liječnička pomoć.

Službenici LK Zadar u okviru očevida o ovoj pomorskoj nesreći ustanovili su da je voditelj brodice, ujedno i dojavitelj, bio pozitivan na alko-test te nije imao potrebno ovlaštenje za upravljanje brodicom, za koju je utvrđeno kako je plovila prekrcana. Daljnja postupanja u okviru očevida o ovoj pomorskoj nesreći provode službenici Lučke kapetanije Zadar.

Ovom prigodom Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture opetanovano upozorava da se svi nautičari pridržavaju propisanih sigurnosnih standarda, poštuju pravila sigurnosi plovidbe i da redovito prate vremenske prognoze.