Iako njihovi autobusi u petak nisu stali, vozači zadarske Liburnije podržavaju zagrebačke kolege i njihov štrajk upozorenja.

Kako nam je objasnio sindikalni povjerenik podružnice Sindikata prometa i veza Hrvatske pri Liburniji, Marin Sikirić, štrajk nije bio organiziran na razini gradskog prijevoza te se prvenstveno odnosio na nerentabilne linije, u što se Liburnija ne uklapa. No iz Zadra je za Zagreb poslano pismo podrške.

- Podržavamo njihove zahtjeve, posebice onaj kojim bi vozači trebali dobiti status službene osobe čime bi Zakonom dobili veću zaštitu. Svjedoci smo kako su u pojedinim gradovima, poput Splita, verbalni napadi na vozače autobusa postali svakodnevna pojava, ističe Sikirić.

Vozač i sindikalist potvrdio nam je kako, unatoč ljetnoj stanci, djelatnici Liburnije nisu odustali od svoje borbe za 10% veće plaće te izmjene i dopune Kolektivnog ugovora u vezi reguliranja otežanih uvjeta rada.

- Prije 15 dana poslali smo Gradu Zadru upit za terminom pregovora i nadamo da će se sve riješiti u rujnu. Prema neslužbenima najavama gradonačelnika Branka Dukića, naši uvjeti bit će ispunjeni. I oni su postali svjesni problema nedostatka radne snage, te da se neke stvari moraju korigirati. Ako naši zahtjevi ipak ne budu ispunjeni, idemo u generalni štrajk. No nadamo se da do toga neće doći, rekao nam je Sikirić dodajući kako su preko ljeta uzeli pauzu kako ne bi uzrokovali dodatne gužve na zadarskim cestama. To ne bi bilo korektno prema građanima Zadra i turistima, poručio je sindikalni povjerenik podružnice Sindikata prometa i veza Hrvatske pri Liburniji.