Rad na neodređeno, male i nejednake plaće, nedostatak školovanja i osiguranja glavni su problemi s kojima se susreću pomoćnici u nastavi, nova pojava u našem obrazovnom sustavu.  Zbog toga su u Zadru osnovali  udrugu čija je predsjednica Petra Kraljev.

Pomoćnik u nastavi je osoba koja pruža pomoć prema individualnim potrebama djeteta ili učenika s posebnim potrebama ili teškoćama u razvoju.

- I s obzirom na djetetove specifične probleme tu smo mi kao podrška, kao pomoć. Prilagođavamo se problemu. I nama se isto događa ako promijenimo školu da imamo sasvim drugi tip teškoće. I mi se opet moramo prilagoditi. Opet moramo naći načina i opet se s tim djetetom povezati što je najvažnije. Moje iskustvo i iskustvo mojih kolega je da je najvažnije povezati se s djetetom. I onda sve krene. Želimo štiti interese pomoćnika u nastavi i djece s teškoćama u razvoju u cilju poboljšanja odgojno-obrazovnog procesa kao i općeg statusa u društvu.To ćemo nastojati postići kroz kreativne, edukativne radionice za djecu s teškoćama, njihove roditelje, ali i širu javnost, navodi za radio Zadar Petra Kraljev.

Ona je već nekoliko godina pomoćnik u nastavi i taj posao opisuje kao fantastičan, ali je kaže degradiran.

- Da, na neki je način naš posao degradiran jer imamo probleme što se tiče statusa u školi, što se tiče prihoda i koja je uopće naša uloga u odgojno obrazovnom sustavu jer to nije još nikako riješeno.

Novi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima u  nastavi usvojen je svibnju 2018.  godina ali se ne primjenjuje. U međuvremenu, kada 9. rujna zazvone školska zvona, djeca sa zadarskog područja kojima je prijeko potrebna pomoć imat će svoje pomoćnike u nastavi.