Na Radiju 057 gostovao je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina, koji je govorio o useljenju u Polikliniku te drugim projektima koje bolnica provodi uz pomoć sredstava iz EU fondova.

Nova Poliklinika službeno je počela s radom u srpnju 2018. godine, kad je u nju preseljen dio djelatnosti odjela za onkologiju i hematologiju. Slijedili su ih Odjel za fizikalnu medicinu, Nuklearna medicina i ambulanta neurologije. Krajem 2018. i početkom 2019. godine useljavanje je nastavljeno ulaskom službe za interne bolesti, ambulanti za dermatologiju, kirurgiju, anesteziologiju, urologiju, oftalmologiju, psihijatriju i otorinolaringologiju. Izvršeni su obrtnički, građevinski i elektroinstalaterski radovi vrijedni 1,6 milijuna kuna, koji su financirani većim dijelom iz redovitih bolničkih prihoda. Još tri milijuna kuna potrošena su za medicinski namještaj i opremu koja je nedostajala.

- Potpisom odluke o odabiru i sklaopanjem ugovora za isporuku uređaja za direktnu digitalnu radiografiju, vrijednog 1,9 milijuna kuna, te dolaskom Odjeljenja za kliničku radiologiju, ovih dana počela je treća faza useljenja. Useljenje ostalih kliničkih djelatnosti, audiologije, laboratorijske dijagnostike i hemodijalize, obavit će se početkom 2020. godine. Stavljanjem Poliklinike u kompletnu funkciju značajno će se povećati kvaliteta i dostupnost zdravstvene zaštite za pacijente, a medicinskom osoblju osigurati kvalitetniji rad na suvremenoj opremi, ističe dr. Čulina.

Drugi vrijedan projekt financiran iz europskih fondova je rušenje zgrade starog Zaraznog odjela i gradnja ambulanti.

- Projekt izrgadnje i opremanja dnevnih bolnica za pulmologiju, onkologiju, infektologiju i dermatologiju, te adaptacija i opremanje dnevne bolnice Službe za kirurgiju, projekt je od osobite važnosti za sve pacijente, jer će se povećati broj postupaka koje je pacijentima moguće osigurati bez stacionarnog liječenja, kroz dnevnu bolničku skrb, kaže Čulina.

Sam projekt započeo je u veljači 2017. godine potpisom ugovora o bespovratnim sredstvima, kojim je OB Zadar osigurano bespovratnih 49,9 milijuna kuna. Pred rušenje zgrade obavljene su sve aktivnosti koje su bile nužne - projektna tehnička dokumentacija, ishođene su dozvole, pozitivno mišljenje o usklađenosti projekta... Trajanje radova na rušenju zgrade i izgradnja nove predviđena je do studenog 2020., kada bi trebala biti u potpunosti u funkciji. Radove obavlja slovenska tvrtka Solida, koja je sa 37,6 milijuna kuna u postupku javne nabave dostavila najbolju ponudu. Ukupna vrijednost radova je iznad osiguranih sredstava, pa će ih dodatno financirati Zadarska županija kao osnivač Opće bolnice.

- Nakon završteka dobit ćemo 3.811 metara četvornih prostora za smještaj dnevnih bolnica. Kroz projekt će biti nabavljena i medicinska oprema ukupne vrijednosti 2,7 milijuna kuna. Realizacijom projekta omogućit će se reorganizacija pružanja bolničke zaštite, čime će se smanjiti broj prijema na akutne bolničke odjele.

Zadarska bolnica nedavno je dobila i milijun kuna europskih sredstava za sprječavanje bolničkih infekcija.

- Projekt "Vaša sigurnost u našim rukama" usmjeren je na smanjenje bolničkih infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi, koje predstavljaju značajan problem za zdravstveni sustav, budući da utječu na morbiditet i moratalitet bolesnika, produljuju boravak u bolnici i povećavaju trošak liječenja. Prema zadnjim podacima, bolničke infekcije predstavljaju globalni problem te će do 2050. u svijetu od infekcija uzrokovanih višestruko otpornim mikroorganizmima umrijeti oko 10 milijuna pacijenata. Kroz ovaj projekt u OB Zadar uspješno će se implementirati program kontrole infekcija, a time smanjiti troškovi i, najvažnije, povećati sigurnost pacijenata.

OB Zadar aktivno je uključena u pripremu i provedbu još nekoliko projekata financiranih iz EU fondova.

- Za još dva projekta prekograničnih projekata čekamo odluku. Naša je namjera dodatno iskoristiti mogućnost sudjelovanja na natječajima europskih strukovnih i investicijskih fondova, rekao je Čulina.