Kada se išlo u rekonstrukciju i modernizaciju Pozdrava suncu, vrijednu četiri milijuna kuna, direktor gradske tvrtke Inovativni Zadar Alan Kociper najavljivao je uvođenje i naplatu određenih turističkih atrakcija poput selfie kutaka, virtualnih razglednica te senzora koji će ostavljati stope prolaznika.

Što se dogodilo s tim najavama?, pitao je Kocipera na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća aktivni vijećnik Akcije mladih Antonio Baus.

- Pozdrav suncu sada je samo renoviran. Jeste li odustali od dodatnog obogaćivanja s ekstra sadržajima ili ste to samo prolongirali za neko drugo vrijeme? Imate li želju uvesti naplatu posjeta, protiv čega bih ja osobno bio?, istaknuo je Baus.

Direktor, koji je za svoj rad dobio niz pohvala vijećnika, tada je obznanio ideju koja bi zasigurno naišla na kritike velikog dijela zadarske javnosti.

- Što se tiče osmišljavanja usluga, moramo sjesti s Gradom Zadrom i vidjeti što je tu prihvatljivo i da li se Pozdrav suncu smije zatvoriti. Koliko god je ovo bio vandalski čin, Pozdrav suncu je već neko vrijeme ograđen i pokazalo se da to ljudima puno ni ne smeta. Turisti uredno stoje oko Pozdrava suncu koji sada dođe do punog izražaja. Kad je stotine ljudi na njemu, ništa se ne vidi. Ako se u Gradu slože, vidjet ćemo kakva će biti politika oko toga, to sad može omogućiti da se on na neki način i komercijalno isplati. Sigurno bi se netko želio slikati na njemu sam, nešto napisati na njemu i za to nešto i platiti. Na taj način osigurala bi se sredstva za njegovo buduće održavanje, a troškovi će sigurno narasti nakon proteka dvije godine garancije na kompletnu unutarnju elektroniku, rekao je Kociper.

Tragom te izjave pitali smo gradonačelnika Branka Dukića kakva je politika Grada Zadra u vezi ograđivanja i naplate izravnog kontakta s jednim od simbolom grada. Na naš upit iz gradske uprave isključili su mogućnost ostavljanja trenutne ograde, postavljene nakon vandalskog čina 25-godišnjeg Zadranina, ali i istaknuli kako je svaka ideja dobrodošla.

- U tijeku je postupak javne nabave za nabavu i ugradnju 28 novih solarnih panela na instalaciji Pozdrav suncu kojima će biti zamijenjeni paneli oštećeni u svibnju ove godine. Natječaj traje do 31. kolovoza, a rok za ugradnju je 90 dana od dana potpisa ugovora. Čim instalacija Pozdrav suncu bude sanirana, UO za komunalne djelatnosti uklonit će ogradu koja je sada postavljena prvenstveno iz sigurnosnih razloga. Pozdrav suncu je zaključkom Gradonačelnika Grada Zadra, dan tvrtki Inovativni Zadar na održavanje i upravljanje neposredno pred pokretanje rekonstrukcije instalacije. Svaka ideja i prijedlog rješenja od strane Inovativnog Zadra ali i građana našeg grada ili nekog trećeg subjekta, u smjeru bolje zaštite naše poznate instalacije i podizanja kvalitete funkcionalnosti, dobrodošla je te će Grad Zadar podržati svaku kreativnost i inovativnost u tom smjeru, stoji u odgovoru kojeg smo jučer zaprimili iz gradske uprave.