Do Ustavnog suda stigao je postupak imenovanja Ivana Markovića za suca Županijskog suda u Zadru.

Zbog ove je odluke, donesene još 21. veljače, ustavnu tužbu podnijela zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Splitu, Nives Nižić, tvrdeći da je izuzimanjem nje iz velike konkurencije od osam kandidata, Državno sudbeno vijeće povrijedilo njezina ustavna pravna, među kojima i ono na dostupnost radnog mjesta.

Nižić, koja je zadovoljila uvjete za sudačku funkciju, nije pristupila traženoj provjeri znanja, što je DSV protumačio kao odustajanje od kandidiranja za mjesto na zadarskom sudu. No ona smatra da nije ni trebala pristupiti pisanoj provjeri znanja jer je to već obavila 27. veljače 2018. u postupku izbora za suca Županijskog suda u Splitu. Zatražila je ukidanje odluke o imenovanju suca Markovića te vraćanje na ponovni postupak predmeta koji je započeo objavom natječaja 13. lipnja prošle godine.

- Zakon o Državnom sudbenom vijeću ne predviđa mogućnost da se rezultati provjere znanja u jednom postupku imenovanja, koriste u drugom, odvojenom i naknadnom postupku nakon što je pravi već završen, ne postoji pravni temelj prema kojem bi se rezultati provjere u jednom postupku imenovanja smatrali pravno relevantnim u drugom postupku imenovanja, stoji u odgovoru DSV-a s kojim se složio i Ustavni sud RH odbivši žalbu odvjetnice iz DORH-a.