Umjesto poljoapoteke koja je na prostoru zadarska pijace egzistirala pola stoljeća, od kojih je Sarag (u vlasništvu Ivice Suraća, nekadašnjeg direktora Plodina) držao posljednjih 18 godina, isti najmoprimac planira otvoriti restoran. Sarag je 1. kolovoza, kada im je istekao petogodišnji najam, vratio prostor kojeg je, kako smo doznali od direktora Tržnice, Tomislava Letinića plaćao 2 000 eura mjesečno. Najam istog tog prostora ali nove namjene, bit će 3100 eura mjesečno. Početna cijena najma je 22 685 kuna bez PDV-a na natječaju za koji se unaprijed zna kome je namijenjen.
Pa je na natječaju Tržnice, uz zakup mjesta za štandove i kioske, zakamufliran najam jednog od najvrijednih prostora na Gradskoj tržnici.

Rok prijave istječe u ponedjeljak u podne. Natječaj je ojvaljen jedino na stranici Tržnice:
Poslovni prostor - Poluotok - poslovni prostor 8R.225, u prizemlju, površine 275 m2 sa otvorenim dijelom, na rokod 10 godina, po cijeni od 22.685,68 kn HRK bez PDV-a. Poslovni prostor daje se u svrhu obavljanja ugostiteljske djelatnosti.

U zemljišnim knjigama upisana je površina od 477 metara četvornih, Grad Zadar kao vlasnik te se nalazi zabilježba Ministarstva kulture da se radi o zaštićenom spomeniku kulture. Nekad je tu bila crkva svete Marije Velike koja je u renesansi djelomično zatrpana pa je od kapele sv. Roka danas ostalo pročelje. Grad Zadar dao je svojedobno obnoviti, a kamenoklesarski obrt Sv. Krševana napravio je odličan posao.  To je jedno od najljepših pročelja spomeničke baštine u Zadru.

Uz tu građevinu nalazi se zgrada u kojoj je Restauratorski zavod. Toj državnoj službi prostor za rad osigurao je  Miljenko Domijan, nekad glavni državni konzervator, osigurao dragocjeni prostor. Iako bi bilo poželjno da se oni prošire i na tom. On se s tim nedavno pohvalio u javnosti.

Za mjesto slavne zadarske  prošlost i nasljeđa kulturne baštine, netko je proizvoljno odredio namjenu kao i prije 50 godina. Je li u tome danas sudjelovao Konzervatorski odjel? Pitanje je i zašto Tržnica a ne Grad Zadar kao vlasnik, koji ulaže u arheološka istraživanja prostora iza palače Cedulin koji graniči s prostorom sv. Roka, objavljuje natječaj. I na kraju što je s arhitektonskim natječajem koji je u svom drugom anketnom dijelu  u obuhvatu ima upravo taj prostor nekadašnje crkve. U njoj je bila škrinja sv. Šime prije preseljenja u sadašnji crkveni prostor. U natječaju se taj protor  povijesno nazivao sv. Šime.

I P.S. (poslije svega), poruka zadarskim bodulima: više ne dolazite u Grad kako bi kupili sjeme, alate i materijale za vaše vrtove i masline. Možete samo doći jesti tuđe plodove zemlje a prvo najbliže mjesto poljoapoteke je na Bulevaru. Ne morate pješke, stariji ste ljudi - taksija ima koliko hoćete i nisu skupi.