U četvrtak 15. kolovoza na otoku Ižu tradicionalno je proslavljen blagdan Velike Gospe u obje otočke župe Velom i Malom Ižu. Kao i svake godine, sudjelovao je veliki broj domaćih otočana i stranih gostiju koji borave na otoku. 

U prijepodnevnim satima slavljena je svečana misa u Malom Ižu, u župnoj crkvi Uznesenja Marijina, koju je predvodio župnik don Luka Šustić, U popodnevnim satima župnik don Luka je predvodio svečanu misu u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Velom Ižu na kojoj se pjevalo staro iško glagoljaško pjevanje. Schubertovu Ave Mariju izveli su domaća studentica violine Tena Milinčić i operni pjevač iz Adelaida Branko Lovrinov.

Zatim je uslijedila tradicionalna procesija uz obalu veloiškog porta, s Gospinim kipom nakićenim zavjetnim zlatom, kojega su nosili mladi u starinskim iškim nošnjama, uz pratnju djece u nošnjama, uz svečano slavljenje zvona i pjevanje. U obje župe na misama se zahvalilo župniku don Luki Šustiću koji odlazi na nove župe, a uručeni su mu i prigodni darovi. Riječi zahvale održali su ing. Rajko Dumić u Malom Ižu i đakon Livio Marijan u Velom Ižu. Župnik don Luka Šustić se zahvalio svima i u propovijedi potakao sve da nasljeduju ljubav, vjeru i poniznost Majke Božje čiji najveći godišnji blagdan slavimo na Veliku Gospu. 

"Ona je znala izdići pogled i srce u nebeske visine i vidjeti jednu drugu, vječnu i sretniju stvarnost od ovozemaljske i zato je blagoslovljena u vijeke" - istaknuo je don Luka. Također, pozvao je sve da i novog župnika dočekaju s ljubavlju i radošću. Mnoštvo se poslije procesije okupilo na župnom dvoru u Velom Ižu, uz bogato čašćenje koje su pripravili mještani u ozračju domaće pjesme i veselog druženja. U Malom Ižu su u popodnevnim satima održani vaterpolo utakmica i druge sportske aktivnosti i dječje igre, a također i mali morski spektakl zvan "Alajo-vez" kada u zajedničkom kordonu brodova Maloižani doplove u luku susjednog Velog Iža, uz baklje, zastave i glazbu. Slavlje se produžilo u večernjim satima uz ples i glazbu s grupom "Bolero".