Grad Zadar uskoro će realizirati prodaju prostora nekadašnjeg HAK-a na Relji, a ako je vjerovati "dobro obaviještenim izvorima" zadarske oporbe, unaprijed se zna tko će biti najbolji ponuđač - grupacija zadarskih poduzetnika koja je najaktivnija u pretvaranju atraktivnih slobodnih parcela u stambeno-gospodarske komplekse.

Sumnju u to iznijeli su na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Antun Novoselović i Antonio Baus, najviše zbog činjenice da se ne prodaje cijeli prostor nekadašnjeg HAK, već samo veća parcela od oko 1.700 kvadrata. Zašto je to bitno? Visoke nebodere od deset katova, kakvi se planiraju graditi ovdje, moguće je graditi samo na zemljištu površine iznad 2.000 četvornih metara, tvrde u zadarskoj oporbi. Onome tko je siguran da će dobiti susjednu parcelu od 500-tinjak kvadrata nije puno izdvojiti preko 400 eura po metru četvornom, onome tko nije siguran u to investicija se ne isplati.

- Investitor se unaprijed zna i on je "dožuntao" i već riješio ostatak kvadrature. Prodaja ovog prostora, s kojega su potjerani poduzetnici, obrtnici koji su tu zarađivali kruh, nikako ne može biti javni interes jer je gradsko središte ionako preizgrađeno. Grupacija iz Gaženičke tu će ostvariti ogromnu dobit, Grad Zadra dobit će mrvice a građani ništa, kaže Antun Novoselović.

Na problem preizgrađenosti upozorio je i Antonio Baus iz Akcije mladih.

- Razvijeni gradovi koji su se preizgradili ruše urbane dijelove i grade parkove. U svakom mjesnom odboru nedostaje javnih prostora za društvenu namjenu. Neka budu desetokatnice, ali neka se uvjetuje imaju vrtić, knjižnicu, dnevne boravke za građane. Smiješno je da teren za takvu gradnju košta kao teren za prizemnicu u Arbanasima. Kad bi grad riješio drugu česticu pa dao sve zajedno u prodaju, barem bi se otklonila sumnja da je sve rezervirano za firmu iz Gaženičke bb, rekao je Baus.

Podsjetimo, Grad Zadar oglasio je prodaju zemljišta površine 1.796 m2, na kojemu se nalaze prijemni ured, mehanička radiona i praona te dvorište prodaje se po početnoj cijeni od 5.870.000 kuna, što odgovara procjeni od 791.169,42 eura, koju je izradio vještak Goran Lovrinov. Kompleks ima 2308 metara četvornih površine, ali je u prodaji samo prostor nekadašnje prijemne kancelarije, mehaničke radionice i praonice s dvorištem (5895/1), dok zgrada sa zemljištem i dvor (5895/2) površine 512 metara četvornih nije obuhvaćena prodajom.

"Sporna" čestica 5895/2 od petstotinjak kvadrata, pojasnio je pročelnik Tomislav Korona, opterećena je različitim plombama te će u prodaju ići kada se sudski raščisti vlasništvo.

- Investitora osobno ne znam, nakon najave o prodaji objavljene u medijima nitko se nije javio u odjel, usmeno ili pismom namjere. Radi se o tržišnoj utakmici, onaj tko ponudi najvišu cijenu će ga dobiti, rekao je Korona.