Grad Zadar objavio je javno nadmetanje za kupnju i postavljanje 26 velikih i dvije manje solarne ploče na instalaciji Pozdrav suncu. Procijenjena vrijednost je 370 tisuća kuna bez PDV-a a ponude će se otvarati 30. kolovoza.

Taj iznos trebao bi se naplatiti iz osiguranja kojeg je Grad Zadar aktivirao nakon vandalskog čina u svibnju ove godine, kada je neuračunljiv Zadranin porazbijao ploče po instalaciji. Komunalni odjel odmah je zamijenio 10 ploča koje je imao na lageru, a ove bi se trebala u roku od 90 dana od potpisivanja ugovora, koliko je objavljeno u uvjetima natječaja kojeg provodi Odsjek za javnu nabavu pri Odjelu za financije. Prilikom odabira ponuđača 10 bodova je na ponuđeni rok izvedbe a 90 posto na cijenu ukupnog posla.

Rekonstrukcija solarne instalacije koštala je Grad Zadar četiri milijuna kuna. Nju je provela tvrtka Inovativni Zadar s novcem iz gradskog proračuna. Osim razbijanja ploča, Pozdrav suncu je nastradao i uslijed nevremena prije mjesec dana kada je voda prodrla u konektore pod pločama. Tvrtka Tiristor iz Zadra u vlasništvu Mladena Končurata, koja je odradila rekonstrukciju, sanirala je tu štetu u jamstvenom roku, podsjetio je pročelnik za komunalne poslove Robertino Dujela, u čijem je resoru održavanje.