Osamnaest godina nakon što je ucrtan u projektu Nikole Bašića s mrtve točke je krenula gradnja 50-metarskog olimpijskog bazena u kompleksu Športskog centra Višnjik. Njegovu gradnju najavio je gradonačelnik Branko Dukić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, kada je rekao da će Grad Zadar sanirati postojeći dug KK Zadra prema Višnjiku, koji je na kraju 2018. godine iznosio 9,5 milijuna kuna, te taj novac investirati u gradnju ovog objekta.

Olimpijski bazen i bazen za skokove u vodu od početka su sastavni dio velikog projekta, ali su ostavljeni za bolja vremena zbog tada velikih troškova gradnje. Napravili su se košarkaška dvorana, zatvoreni bazen, tereni za tenis, odbojku, košarku i badminton, atletski objekti, uredile staze, dječje igralište... U međuvremenu su cijene drastično pale, pa se više ne radi ni o 100, ni o 80 ili 50 milijuna kuna. Gradnja bazena sada bi koštala između10 i 12 milijuna kuna, što znači da bi se većina radova mogla financirati dugom KK Zadra.

- Najava gradonačelnika pozitivno je odjeknula u javnosti jer se rješava nekoliko problema - poslovanje Višnjika opterećeno starim dugom, poslovanje KK Zadra i gradnju jedinog kapitalnog objekta koji nam nedostaje. Mi već godinu dana radimo na pripremi projekta, razgovaramo s plivačima, skakačima u vodu, projektantima i mislim da bismo u roku od godine dana nakon što se donese odluka mogli završiti njegovu gradnju. On je zapravo 30 posto već izgrađen, jer imamo energanu koja sada radi s 25 posto kapaciteta, solare koji će grijati vodu i prateću infrastrukturu, kaže direktor ŠC Višnjika Denis Karlović.

Bašićev projekt doživio je nekoliko promjena kako bi se prostor bolje iskoristio i snizili troškovi. Umjesto tribine od 3.000 mjesta s ložama, gradit će se tribina za 500 gledatelja. Za organizaciju velikih događaja može se za nekoliko dana složiti montažna tribina do 8.000 mjesta, što se vidjelo u organizaciji Davis cupa. Puno bi se prostora i novca potrošilo za nešto što bi bilo opravdano svakih 4 ili 5 godina...

Najveća novost je proširenje predviđenog akvaparka. Umjesto jednog manjeg bazena, koji je bio predviđen u Bašićevom projektu, cijeli preostali prostor oko bazena pretvorit će se u veliki akvapark, što će biti vrlo atraktivno posebno mlađoj populaciji. Karlović vjeruje da će zadarski sportaši i rekreativci tako nakon dovršetka dobiti najbolji bazenski kompleks u Hrvatskoj.

- Olimpijski bazen vezan je za zatvoreno plivalište i to treba gledati kao jednu cjelinu. Gradnja zatvorenog bazena pokazala je da je on bio jako potreban, no mi sve manje možemo udovoljiti građanima i klubovima u terminima. Otvoreni bazen će, s klimom koju imamo i grijanom vodom, biti otvoren u većem dijelu godine, pa ćemo tako osloboditi i pritisak na zatvoreni bazen. U sportskom dijelu, moći ćemo se kandidirati i za najveća natjecanja, europska i svjetska prvenstva u plivanju ili vaterpolu, zaključuje Karlović.