Zadarska policija dovršila je istragu i privela protagoniste jedne od većih afera u gospodarskom kriminalitetu, u kojem je počinjena šteta od 12 milijuna kuna. Istraživanje je provedeno nad 16 osoba, a trojica osumnjičenika privedena su pritvorskom nadzorniku. Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o Marku Čulini Maki, nekadašnjem načelniku Policijske postaje Srb Budimiru Savarinu te vlasniku zadarskih caffe barova Toniju Šimićevu. U pritvoru su od ranije još dvojica protagonisti ove prijevare - Vedran Ikić, koji se nalazi u istražnom zatvoru povezanom sa zaštitom poginulog bjegunca Denisa Paraća, te vinkovački poduzetnik Žilijen Satmari.

Osnovano se sumnja da su oni kao odgovorne osobe u različitim ugostiteljskim, građevinarskim, zaštitarskim i trgovačkim poduzećima plaćali fakture za nepostojeće usluge, koje su im isporučivale fiktivne tvrtke, osnovane samo za tu svrhu. Društva koja su oštećena ovakvim postupanjem su Vipera protecta, Bilić gradnja, Atena doo, Diklovac, Mango doo, Ira grad iz Zagreba i zadruga Sokol.

Nakon neplaćanja nepostojećih usluga, Satmari im je vraćao novac u gotovini, zadržavajući za sebe proviziju od oko 5 posto. Na taj način samo je Ikić ostvario dobit od preko 5 milijuna kuna, a dobro su se okoristili i drugi protagonisti. Isplaćujući iznose dobivali su mogućnost nepripadnog povrata PDV-a te izbjegavali plaćanje poreza na dobit Poreznoj upravi.

- Trinaest osoba od 23 do 58 godina se sumnjiči da su od 2015. u svojstvu odgovornih osoba 11 trgovačkih društava i jedne zadruge, na štetu društava i državnog proračuna izvukli sredstva tako da su zaprimili i plaćali fiktivne fakture za neosnovane usluge, nakon čega su vlasnici tih tvrtki novac podizali i vraćali im ga. Državni proračun oštećen je za oko 2,5 milijuna, dok su oni ostvarili korist od skoro 12 milijuna kuna, iznio je na konferenciji za novinare voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Tomislav Škara.

Među osobama obuhvaćenima istragom su i zet vlasnika poznatog zadarskog trgovačkog lanca D. B, kao i K. B., vlasnik kafića u kojemu je prošle godine pretučena Zadranka, a poseban je slučaj također poduzetnika M. I., koji je pri privođenju pobjegao automobilom, te ga je policija presrela na odmorištu Zir. Utvrđeno je kako je vozio pod utjecajem kokaina, pa će biti kažnjen zbog bijega i vožnje pod utjecajem nedopuštenih sredstava.

Inače, bivši specijalac, dragovoljac Domovinskog rata i policijski dužnosnik Budimir Savarin, već je osuđivan zbog prijevara s čekovima i isisavanja novca preko virmana iz drugih tvrtki. U ovoj operaciji on je sudjelovao s četiri tvrtke registrirane u Zagrebu, u koji je prenio svoje "poslovanje". S drugim istaknutim braniteljem, Markom Čulinom Mako, priveden je i njegov sin A. Č., koji je sudjelovao i u jednom slučaju kaznenog djela protiv spolne slobode (Kolovare), ali je nakon saslušanja ovog puta pušten na slobodu. Uhićen je još jedan bivši policajac i pripadnik Poskoka, Ivica Kapetanović.

Protiv svih kaznena prijava zbog sumnje u kaznena djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Pravosudne službe rade na blokadi imovine prijestupnika.