U gradski promet ovih je dana uključeno 11 novih IVECO autobusa, koje je Liburnija nabavila uz pomoć bespovratnih 30,6 milijuna kuna iz europskih fondova. Osim smanjenje emisije CO2 i potrošnje goriva, novi autobusi donijeli su i vizualnu novost.

Nakon autobusa oslikanih živopisnim reklamama, dobili smo uniformirane bijele autobuse preko kojij su ispisane oznake vidljivosti. "Nabava autobusa sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda", poruka je koju pronose gradom. I činit će to sljedećih pet godina, kaže direktor Liburnije Edvin Šimunov.

- Izgubili smo, naravno, jedan dio prihoda od prodaje oglasnog prostora na autobusima, no vrijednost koju smo dobili je puno veća. Autobusi su uključeni u gradski i prigradski promet, ravnomjerno su raspoređeni s preostalim voznim parkom, pa će tako na cestama biti i jednih i drugih, kaže Šimunov.

Inače, cjelokupni projekt vrijedan je 44,9 milijuna kuna. Liburnija će ukupno dobiti 25 novih autobusa - šest gradskih i 19 prigradskih, od toga osam s podiznom rampom za osobe smanjene pokretljivosti. Prvi kontigent od 11 autobusa isporučen je 19. srpnja, dok se ostatak očekuje uskoro.