U Gradskoj knjižnici Zadar 13. kolovoza s početkom u 19:00 sati održat će se promocija edukativnog filma "MELAdetect sa suncem odgovorno".

Film traje 25 minuta, a prije početka projekcije, producentica Vanja Andrijević održat će uvodnu riječ o samom snimanju filma.

Nakon projekcije, izv. prof. Suzana Konjevoda ukratko će predstavit projekt i postignute rezultate, nakon čega će, uz neformalno druženje, biti upriličen i domjenak.

U zemljama koje pripadaju mediteranskom podneblju, zbog visoke razine insolacije postoji povećana potreba za podizanjem svijesti o melanomu, važnosti njegovog ranog otkrivanja te najnovijim mogućnostima liječenja.

Kasno otkriven melanom ostavlja manje šanse za izlječenje oboljelih. Ranim otkrivanjem melanoma povećavaju se šanse za preživljavanje oboljelih do čak 95%.

Projekt MELAdetect - Rano otkrivanje melanoma kože, sluznica i oka sufinanciran je iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020.

Provedba je započela 1. srpnja 2017. godine i trajat će do 31. kolovoza 2019. godine. Glavni cilj projekta je podizanje svijesti i unaprjeđenje metoda za prevenciju i liječenje melanoma kože, oka i sluznice prijenosom dobre prakse i iskustava u prekograničnom području.