Dva helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) vratila su se u ponedjeljak, 5. kolovoza u matičnu bazu u Zemunik nakon sudjelovanja na međunarodnom zrakoplovnom mitingu u Slovačkoj.

Naime, dva helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior iz sastava Eskadrile helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze HRZ-a iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku sudjelovala su od 3. do 4. kolovoza na međunarodnom zrakoplovnom mitingu (Slovak International Air Fest - SIAF2019) u zrakoplovnoj bazi Sliac kod Banske Bystrice u Slovačkoj Republici.

Zapovjednik EH pukovnik Davor Gren istaknuo je kako je predstavljanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u Slovačkoj bilo vrijedno iskustvo za letačke posade, ali i zrakoplovne tehničare.

- Publika je sa zanimanjem tražila informacije o Kiowama, posebno iz razloga što je to bilo njihovo prvo sudjelovanje na međunarodnom aeromitingu kao i činjenicu što se tek nedavno ušle u operativnu uporabu Hrvatske vojske, iznio je pukovnik Gren.

Slovački zrakoplovni miting u dva dana posjetilo je nešto više od 100 000 ljudi, a zrakoplovnu tehniku i letačke vještine uz domaćina predstavilo je još 12 zemalja.
Tako je ukupno prikazano 60 zrakoplova i 52 letačka programa. Između ostalog, Republika Slovačka premijerno je prikazala helikopter UH-60, a od ostalih
zrakoplova i tehnike na static displayu na kojem su bile izložene i Kiowe prikazani su AH-64E, Eurofighter, F-16, L-39, Boeing E-3A, PZO sustav S-300 i mnogi drugi.
U letačkom programu svojom atraktivnošću isticao se nastup akrobatske grupe talijanskog ratnog zrakoplovstva "Frecce Tricolori" te demo letovi aviona F-16 iz sastava oružanih snaga Grčke i Poljske.