Kako bi stali na kraj jednoj od četiri glavne ubojice na cestama, neprilagođenoj brzini, Grad Zadar pokrenuo je inicijativu postavljanja nadzornih kamera na 10 najfrekventnijih zadarskih prometnica.

- U startu smo bili svjesni činjenice i isticali u svakoj prilici da uspornici nisu najsretnije rješenje za veći dio naših građana koji poštuju prometne znakove i odgovorno se ponašaju u prometu. Onom manjem dijelu neodgovornih na ovaj smo način skrenuli pozornost na činjenicu da nisu sami na cesti, te nam iskustvo ukazuje na manji broj nezgoda nakon postavljanja uspornika na određenim lokacijama, rekao nam je pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela.

No s ciljem da svim sudionicima u prometu omoguće kvalitetnije uvjete, odnosno kako vozila savjesnih građana ne bi plaćala danak oštećenja na "ležećim policajcima", iz Komunalnog odjela proizašla je inicijativa instalacije kamera. Na konkretne smjernice i procedure uputili su ih iz Policijske uprave zadarske čija im podrška, ističe Dujela, daje vjeru u ovaj projekt.

Točne lokacije odredit će se isključivo u suradnji sa strukom, no poznato je da će kao bitni pravci i ključne točke video nadzora biti uključene: Ulica Ante Starčevića, Ulica Franje Tuđmana, Put Nina, Ulica Benka Benkovića, Put Bokanjca, Ulica Antuna Gustava Matoša, Ulica Hrvatskog sabora, Splitska ulica, ulica Bregdetti, te Ulica Borka Šarlije Kese.

- Realizaciju desetak dogovorenih lokacija postavit ćemo si u ciljeve u sljedećoj kalendarskoj godini. Ako ne apliciramo iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, sredstva za postavljanje kamera osigurat ćemo u gradskom proračunu jer svaka investicija za sigurnost naših građana za nas ima oznaku prioriteta, ističe resorni pročelnik.