Poslovanje gradske tvrtke Vodovod Zadar u 2018. godini završeno je s dobiti od 15.253 kune. No više od financijskih brojki oporba direktoru Tomislavu Mateku zamjera međuljudske odnose u firmi s 290 zaposlenih.

SDP-ovka Irena Dragić Mateku je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, između ostalog, spočitnula postavljanje ploče sa svojim imenom u Rovanjskoj, usporedivši ga s bivšim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem. Matek je pak njezin istup nazvao lažima ili barem nepotpunom istinom jer su na spornoj ploči, čije je postavljanje financirala Općina Jasenice, osim njegovog imena istaknuta i imena načelnika, nadzora i izvođača, što je bilo uobičajeno i tijekom rada njegovih prethodnika na mjestu direktora.

Oporba mu zamjera i velike gubitke vode, mali broj zaposlenih žena, rad na crno pojedinih djelatnika, stare cijevi i dežurni telefon na koji se nitko ne javlja. Najglasnije kritike ticale su se pak međuljudskih odnosa u tom gradskom poduzeću. Antun Novoselović (SDP) ponovno je prenio pritužbe s kojima mu, kako kaže, redovito prilaze djelatnici Vodovoda.

- Učestalo mi prilaze radnici Vodovoda, čak i u uniformama, te pričaju o problemima. Slabo su plaćeni, a oprema im je stara. Naravno, ima tu opravdanih, ali i neopravdanih stvari. No umjesto da razgovara s djelatnicima, direktor ih prijavljuje, rekao je Novoselović, dok je njegov stranački kolega Jure Zubčić istaknuo kako Mateka više brine prijava DORH-u od gubitaka vode ili naplate potraživanja.

- Direktor kaže da su iznesene poslovne tajne, ali pogodovanje nije poslovna tajna, već kriminal, upozorio je Zubčić podsjećajući na prijavu koju je direktor podnio protiv nepoznatog počinitelja zbog odavanja informacija vijećnicima.

- Oni mene lažno prijavljuju i ja sebe branim prijavom. Ti koji me prijavljuju su toliko pametni da su poslali dvije prijave USKOK-u, a nisu napisali krivu adresu, već da šalju djelatnici Vodovoda, Špire Brusine 17. Kod mene u sefu su te dvije prijave koje su se vratile zapečaćene i ja ću podnijeti prijave te tražiti otiske pristiju da vidim tko me to lažno prijavljuje, za vozilo i za otpis dugova Odvodnji, istaknuo je direktor Vodovoda.

Manji udio žena u firmi objasnio je karakterom posla, ističući kako su u financijskom sektoru i laboratoriju one ipak brojnije. Mladena Maltu pozvao je da osobi, koja je vijećniku MOST-a prijavila rad na crno u Vodovodu, prenese poziv da mu se javi s imenom i prezimenom. 

Sa šefom zadarskog SDP-a Antunom Novoselovićom o ovim je temama raspravljao i u noćnim satima.

- Jednom smo u Maraschinu pričali o osobi koja me prijavljuje i što ste tada rekli za tu osobu? Obojica znamo tko je i što je ta osoba. Zašto me radnici prijavljuju? Uveo sam praćenje vozila, nema više kava niti privatnog rada preko radnog vremena, rekao je Matek na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ističući kako su njegova vrata uvijek otvorena za sva pitanja.