Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture stigao je izvještaj za javnost o događajima na moru povodom jakog nevremena tijekom kojeg su Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru prijavljena brojna nasukavanja i pogibeljne situacije koje su srećom prošle bez smrtno stradalih.

U MRCC Rijeka u relativno kratkom vremenu zaprimljeno je preko 140 poziva od Istre do Brača, od nautičara koji su zatražili neki oblik pomoći.

Na području Lučke kapetanije Zadar zabilježeno je osam slučajeva:

Sinoć u 20.45 sati posredstvom ŽC112 u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv s dvije motorne brodice na Molatu zahvaćene jakim nevremenom, koje je u tom trenutku udar vjetra nosio prema obližnjoj obali, o čemu je informacija odmah prosljeđena u Lučku kapetaniju Zadar, čiji službenici su preuzeli daljnja spasilačka postupanja prema posadama na dojavljenoj poziciji, koji su nedugo potom spašeni od nasukavanja.

U 21.05 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je sljedeća dojava iz Zadarskog područja nadzora sigurnosti plovidbe, kada je posredstvom ŽC112 dojavljeno o 3 nasukane jedrilice u uvali Soline, na Velom Ižu, o čemu je obaviještena LK Zadar. S obzirom da su osobe sa jedrilica neozljeđene samostalno prešle na obalu, u spašavanje plovila angažirana je tvrtka specijalizirana za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru, čiji djelatnici su poduzeli aktivnosti odsukavanja jedrilica.

U 21.16 sati ŽC112 prema MRCC Rijeka prosljeđuje poziv osobe iz Petrčana, koja je javila o potopljenoj jedrilici na mjesnoj rivi, ali čija je posada na sigurnom. Budući da na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, informacija je prosljeđena prema LK Zadar, koji su poduzeli daljnje aktivnosti u cilju spašavanja potonule jedrilice i preveniranja eventualnog onečišćenja.

U 21.30 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava iz mjesne marine Kornati u Biogradu na moru, čiji djelatnici su u tom trenutku spašavali više jedrilica, koje je jako nevrijeme moglo odbaciti na obalu i oštetiti. Informacija je prosljeđena u LK Zadar, čiji službenici su uspostavili komunikaciju i suradnju sa odgovornim djelatnicima marine u cilju spašavanja plovila od oštećenja.

U 21.32 sati dojavitelj s nizozemskog govornog područja uputio je poziv pogibelji prema MRCC Rijeka s jedrilice Lilsont, koja se tada nalazila ispred luke Novigrad. Kao najveći problem dojavitelj je prijavio zdravstveni problem u vidu izrazito jake mučnine jednog muškog člana posade, zbog jakog njihanja plovila, o čemu je informacija prosljeđena u LK Zadar, čiji službenici su odmah pronašli raspoloživo plovilo u neposrednoj blizini pozicije dojave, kojim je obavljen hitan medicinski prijevoz muškarca prema najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

U 21.45 sati dojavitelj iz mjesta Sali na Dugom Otoku, javio je da mu treba pomoć za spašavanje jedrilice, koju je nevrijeme nosilo prema obali. Informacija je prosljeđena u LK Zadar, odakle su angažirali službenike mjesno nadležne Lučke ispostave Sali, koji su nedugo potom javili da su jedrilicu spasili i nalazi se na sigurnom vezu.

U 21.08 sati dežurna liječnica iz Preka, na otoku Ugljanu zatražila je od MRCC Rijeka hitan medicinski prijevoz za pacijenticu s bolovima u prsima iz Preka za Zadar, što su službenici LK Zadar obavili u vrlo kratkom roku te je pacijentica predana djelatnicima Hitne medicinske pomoći u daljnje postupanje prema Općoj bolnici Zadar.

U 21.10 sati posredstvom ŽC112 u MRCC Rijeka preuzet je poziv dojaviteljice iz Zadra ispred čije kuće je nevrijeme izbacilo jedrilicu, cijelom dužinom na lokalnu prometnicu, na Obali kneza Trpimira, o čemu je informacija prosljeđena u LK Zadar, dok su djelatnici ŽC112 o događaju obavijestili Javnu vatrogasnu postrojbu Zadar i Policijsku upravu Zadarsku.

U 23.05 sati djelatnici marine Kornat u Biogradu na moru obavijestili su MRCC Rijeka o četiri plovila nasukana ispred marine, o čemu je informacija prosljeđena u LK Zadar, čiji djelatnici će dana obaviti očevid i na toj pozicji nasukanja.