Analiza laboratorijskih nalaza koju za potrebe Vodovoda na crpilištima provodi Zavod za javno zdravstvo pokazuje da su na većini bunara iz mjeseca u mjesec zabilježene nedopuštene količine pojedinih elemenata ili bakterija, u prvom redu Escherichije coli i Enterokoka. Voda koju Zadrani piju, međutim, nije neispravna, kaže direktor Vodovoda Tomislav Matek.

- Riječ je o sirovoj vodi u kojoj nije neobično naći nedopuštene vrijednosti pojedinih stavki koje analiziramo. Međutim, po dolasku u vodospremu voda se tretira klorom, čime se ubijaju svi takvi organizmi. Vodu iz vodovodnog sustava svakodnevno testiramo i ona je potpuno ispravna za piće, kaže Matek.

U vodocrpilištu Bunar 5 nisu pronađene nedopuštene visine štetnih elemenata, ali je u sva tri uzorka u lipnju pronađena Escherichia coli, u dva Pseudomonas aeruginosa, koja uzrokuje plućne infekcije, u jednom enterokoki... Slični su rezultati i u bunaru Jezerce, izvorima Sekulić, Dolac, Berberovom buku na Zrmanji... Najbolja je sirova voda na izvoru Jukić kod Kuka Nožićar na Paklenici, koja je na testiranju bila potpuno čista. No i voda s drugih crpilišta, kaže Matek, potpuno je sigurna za korištenje.

Što se tiče potrošnje vode tijekom ljeta, Matek kaže da je ona očekivano povećana u odnosu na proljeće, ali nema problema s neisporukom ili niskim tlakom vode.