Akcija koordiniranoga pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe naziva „Sigurna plovidba 2019" provedena je od svih osam lučkih kapetanija i pripadajuće 72 ispostave u suradnji sa Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), koja je pružila podršku u dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, prekršajima u plovidbi i sl.

Akcija je započela jučer, 31. srpnja u 10.00 sati ujutro u nazočnosti državnog tajnika za more, Josipa Bilavera, koji je Akciju pratio u dubrovačkom akvatoriju te pomoćnika ministra, kap. Siniše Orlića, koji je pratio rad službenika Uprave sigurnosti plovidbe u istarskom akvatoriju.

Angažirani djelatnici, točnije njih 101 u svih osam područja nadzora sigurnosti plovidbe, u 19.00 sati prijavili su uspješan završetak Akcije prilikom koje nije zabilježen niti jedan teži slučaj nesreće ili nezgode na moru.

U sklopu Akcije obavljeno je ukupno 398 pregleda različitih kategorija plovila, pri čemu su utvrđena 142 prekršaja naplaćena u ukupnom iznosu od 260.219,00 kuna, dok su za brojne uočene manje nedostatke u vidu manjkavosti brodske opreme voditeljima plovila izrečene opomene te im je ukazano na važnost pridržavanja svih sigurnosnih propisa tijekom plovidbe, ali i obveza tehničke opremljenosti i ispravnosti njihovih plovila, radi osiguranja opće sigurnosti svih sudionika u pomorskome prometu.

Najviše pregleda obavljeno je na zadarskom području, ukupno 77 inspekcijskih zapisnika i 26 prekršaja, zbog čega su naplaćene kazne u iznosu od 32 700 kuna. Tijekom jučerašnje akcije broj isplovljavanja na zadarskom području je 7, sati u plovidbi 45, a broj uključenih djelatnika 19, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.