Kraj srpnja donio je sve glasnije kritike na račun tijeka ovogodišnje turističke sezone koja plaća danak nedovoljnog ulaganja i brendiranja na nacionalnoj i lokalnoj razini. Gradski vijećnik SDP-a Erol Gaši 2019. godinu nazvao je godinom recesije za hrvatski turizam.

- U prva tjedna srpnja zabilježeni su minusi u stotinama tisuća manjka noćenja. U minusu se nalazi i grad Zadar. Krajem 2018., kao i 2017., s ove sam govornice govorio o planu za nadolazeću turističku sezonu i načinu privlačenja turista u naš grad. Moji prijedlozi brendiranja Zadra kao grada Luke Modrića, Danijela Subašića, Šime Vrsaljka i Dominika Livakovića nisu naišli na plodno tlo. Ono što je turistička zajednica jako dobro odradila je pečenje janjca na kamenim pločama zadarske rive. Ako je to zadarski turizam u 2019., onda se nemojte čuditi da će minusi biti veći u 2020. godini, poručio je Gaši na sjednici Gradskog vijeća pitajući gradonačelnika Branka Dukića je li zadovoljan radom Turističke zajednice Grada Zadra na čije je čelo prošle godine postavljen Mario Paleka.

Dukić je pak na konstatacije vijećnika uzvratio brojkama prema kojima ne postoji čak ni srpanjska rupa.

- Pročitat ću vam ono što najviše ne volite, a to su statistički podaci koje očito ne znate čitati. Prema sustavu eVisitor, od 1. siječnja do 30. lipnja ostvareno je 13% više u dolascima i 11% više u noćenjima, dok od 1. do 27. srpnja bilježimo povećanje za 5 % u dolascima i 2% u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Normalno je da dolazimo do vrhunca. Imamo 7 % više smještajnih kapaciteta u privatnom aranžmanu, što se ne bi otvaralo da ne ide. Za turizam je bitno pozitivno pričati. Naravno, možete ukazati na stvari koje nisu u redu kako bi ih zajednički ispravili. Ali ovo što Vi govorite nije od koristi gradu Zadru niti hrvatskom turizmu, rekao je gradonačelnik kojem je Gaši replicirao sa "čujemo se najesen pa ćemo vidjeti u kolikom je plusu turizam".

Svoju je ocjenu zadarskog turizma iznijela i njegova stranačka kolegica Danijela Vukoša:

- Mjesecima živimo u neuređenoj džungli. Gradonačelniče, dovoljno je da pogledate pa vidite najezdu bankomata na Polutoku. Turistička ponuda svedena je na feštice petkom, ocvale bendove, gotovo pa silovan koncert Rite Ore kao kredit oko vrata. Kulturna ponuda je dosadna i sukladna kulturnim djelatnicima, prekvalificiranim konobarima. Nemogućnost prometovanja gradom je konstanta, a nedostatak parkirnih mjesta neće riješiti niti da budete doživotno gradonačelnik. Taksi službe, kao prvi dodir turista s gradom, vožnju od 15-ak kilometara naplaćuju 900 kuna. Grad je zagušen smradom friteza i enormnim brojem stolova i stolica ugostiteljskih objekata koji se zimi "renoviraju" i tako postajemo grad bijelih izloga. Iseljavanje s Poluotoka, kako stanovništva tako i urbane funkcije, poprima razmjere egzodusa. Svjedoci smo betonizacije grada, a javno dobro ste podredili privatnim interesima. Od grada s velikim G napravili ste provinciju i u to ste uložili veliki trud. Gradonačelniče, nažalost šampion ste ničega. Zašto se pravite da ničega od ovoga nema i nas građane pravite idiote?

- To je vaše razmišljanje na koje ja ne mogu utjecati, kratko je rekao Dukić, dok je predsjednik Gradskog vijeća Zvonimir Vrančić istup SDP-ove vijećnice nazvao pamfletom koji kao takav ne zaslužuje odgovor.