Poduzeća u vlasništvu Grada Zadra jučer su na Gradskom vijeću dobivala suglasnost na opće uvjete isporuke usluga kako bi se uskladila s novim zakonskim odredbama. Tržnica Zadar propisala je način i uvjete pod kojim će se izdavati na korištenje prodajna mjesta, poslovni prostori, tehnička sredstva i uređaji, skladišni prostori i rashladni uređaji. Ono što je upalo u oči vijećniku SDP-a bila je odredba kako je zabranjeno "vikanje, dozivanje i prisiljavanje na kupnju".

- Zamislite da šetate pijacom, a da vam baka ne može reći "evo moji pomidori 10 kuna", ili "jutros mi je koka snijela jaja". To je ipak dio običaja. Možda je to smiješno, ali svi mi koji odemo na pijacu bez toga ne možemo. Zbog toga se ide na tržnicu a ne u trgovinu, da staneš, popričaš i ismiješ se. Ne vjerujem da će se to primjenjivati, rekao je Zubčić.

Direktor Tržnica Zadar Tomislav Letinić rekao je kako se ne želi spriječiti mediteranska tradicija, nego sukobi na tržnici.

- Kad kažemo da ne želimo dovikivanja onda mislimo na sukobe prodavača, vrijeđanja, kada jedan drugoga napadne sjekirom, udari susjednu prodavačicu šakom u glavu ili baci na nju kašetu punu povrća. S time se mi susrećemo barem jednom mjesečno. Imali smo i ove godine pet ili šest takvih slučajeva, srećom ne završi u medijima ali završi na hitnoj. Ja moram imati tu mogućnost u pravilniku da udaljim nekoga s tržnice ako se ne pridržava dnevnog reda, rekao je Letinić.

Opisani slučajevi ipak su pokriveni drugim stavkama, poput onih u kojima korisnik gubi pravo na štand ako se neprimjereno ponaša prema drugim korisnicima, građanima ili djelatnicima tržnice, u slučajevima samovoljnog i učestalog proširivanja ili preuređivanja dodijeljenog mu prodajnog mjesta i sl. Ali nema brige, nema tog pravilnika koji će spriječiti bakicu da podvikne kupcu kako je baš njezina blitva neprskana a breskva jutros ubrana...