- Policijski službenici Odjela općeg kriminaliteta i Prve policijske postaje Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad pet osoba iz Zadra, dok je za šestom raspisana potraga zbog kaznenih djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda, sudjelovanje u tučnjavi i nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, objavljeno je na današnjoj konferenciji na medije.

U subotu, 20. srpnja u 4 sata u noći na Obali kneza Branimira u Zadru ispred noćnog kluba došlo je do fizičkog sukoba gdje je napadnut i brutalno pretučen 41-godišnjak od strane skupine od šest muških osoba, uslijed čega je teško ozlijeđen. Policiju za navedeni događaj nitko nije obavijestio, već je za njega saznala narednih dana operativnim radom i suradnjom s građanima. Nakon toga došla je do kvalitetnih video snimki koje u potpunosti rasvjetljavaju ovaj brutalni događaj.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđeno je da je te noći u unutrašnjosti kluba došlo do sukoba jer je grupa osoba zapriječila ulazak u wc oštećenom 41- godišnjaku koji se pri tome s njima sukobio. Od strane zaštitara on je izveden iz kluba, gdje je počelo brutalno iživljavanje. Oštećenom je najprije prišao 30-godišnjak te ga snažnim udarcima nogama i rukama udario u predjelu glave, da bi mu potom s leđa prišao 27-godišnjak udarajući ga više puta šakama u glavu uslijed čega oštećeni pada na tlo. Brutalno iživljavanje tu nije stalo, jer ga pritom na podu nogama po tijelu udara 31-godišnjak, a napadu se tada priključuju i druga dvojica 24-godišnjaka koji ga nastavljaju udarati nogama, ne birajući dijelove tijela. Svoju "hrabrost" nad bespomoćnom osobom tada pokazuje i 26-godišnjak koji mu prilazi i zadaje veći broj udaraca nogama. Zaštitari nisu ništa učinili po pitanju spriječavanja nasilja, a napadači su i sami zaštitari, ali na "crno" u drugom zadarskom klubu, iznio je šef krim policije Bore Mršić. 

Nakon fizičkog napada, počinitelji su se udaljili, a 41-godišnjak je potražio liječničku pomoć te su mu u Općoj bolnici u Zadru konstatirane višestruke teške tjelesne ozljede, pri čemu je oštećeni iz straha od novog napada zatajio način na koji je iste dobio, niti je incident prijavio policiji. U sklopu kriminalističkog istraživanja kod 26-godišnjaka je pronađena automatska puška, teleskopska metalna palica i više mobilnih uređaja. Kod 27-godišnjaka je pronađena manja količina marihuane, a 30-godišnjak je napustio zadarsko područje te je za njim raspisana potraga. Sva su šestorica napadača otprije poznata policiji po većem broju kaznenih djela i prekršaja s elementima nasilja.

Automatsku pušku policija povezuje s drugim kaznenim djelima od prošle godine kad je na Voštarnici i Stanovima pucano upravo takvim oružjem, no do sada nije pronađena. 26-godišnji muškarac je u svibnju prošle godine osumnjičen i nepravomoćno osuđen radi izazivanja nereda kada je zajedno s grupom drugih počinitelja napao bugarske državljane, navijače kluba Levski, zapalivši im osobno vozilo. 

Sinoć su sva petorica uhićenih privedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, a Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela sudjelovanja u tučnjavi, a za 26-godišnjaka i zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. 

- Policija nastavlja kriminalističko istraživanje za kazneno djelo spriječavanja dokazivanja jer raspolaže saznanjima da osobe bliske napadačima nastoje utjecati na svjedoke i spriječiti ih u davanju iskaza. Upravo ovako odlučna kriminalistička istraživanja imaju dugoročni efekt na prevenciji nasilničkog ponašanja i počinjenja drugih kaznenih djela u zoni ugostiteljskih objekata, izjavio je Mršić.

Kao jedan od primjera, iznio je, tu je i kriminalističko istraživanje provedeno u srpnju prošle godine na području Biograda. Tada su u sukobu, koji je započeo u biogradskom noćnom klubu, teško ozlijeđene dvije osobe, pri čemu je došlo do pucnjave iz vatrenog oružja. Policija je zbog identičnih kaznenih djela privela osam osoba nad kojima je određen istražni zatvor.

- Policija želi reći ne brutalnom iživljavanju nasilnika nad građanima. Za nas vrijedi nulta stopa tolerancije prema nasilju. Naš je cilj da u Zadru i Zadarskoj županiji građani osjećaju istinsku sigurnost te da na zadarskim ulicama zavlada mir, zaključio je Mršić.